Egészség

Miért nem szabad korai szamócát enni?

A szamóca érésének szokásos ideje a nyár eleje és közepe között van

A korai szamóca veszélyes lehet az egészségre – mondta Olga Taraszova doktornő, a Pirogovi Egyetem Anyasági és Gyermekkori Intézetének munkatársa.

Miért nem szabad korai szamócát enni?
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

A szamóca érésének szokásos ideje a nyár eleje és közepe között van. A déli régiókban a termés korábban is megérhet, de a polcokon való megjelenésére áprilisban és májusban figyelmeztetni kell a vásárlót. Valószínű, hogy a bogyókat káros vegyszerekkel termesztették, hogy felgyorsítsák a folyamatot.

A gátlástalan termesztők és eladók is használnak vegyszereket a termés eltarthatóságának meghosszabbítására. Mindez negatív hatással van az emberi egészségre.

A korai bogyók növényvédő szereket, nitrátokat és más káros elemeket tartalmazhatnak. Ha ezek a szervezetbe jutnak, antibiotikum-rezisztenciához, ételallergiához és „sejtszintű oxigénhiányhoz” vezethetnek, írta a Hibiny.

Ezek a hatások nem azonnal jelentkeznek, hanem bizonyos mennyiségű bogyós gyümölcs elfogyasztása után. Ne várjuk azonban, hogy egyetlen esetben sem lesz ártalmatlan a korai szamóca.

Kapcsolódó írásaink