Egészség

Ezek az ételhordók akár meg is mérgezhetik

Nem mindegy, mibe csomagoljuk az ebédet

Sokan választják napjainkban az otthon készített ételeket, hiszen így nemcsak egészségesebb de olcsóbb is lehet az ebédünk. Azonban az már nem mindegy, hogy miben is tároljuk ezeket az ételeket.

Ezek az ételhordók akár meg is mérgezhetik
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA-Zentralbild/Bernd Wustneck

Az első és legfontosabb tisztázandó dolog, hogy a műanyagba csomagolt készételek nem a legjobb választások. Egyrészt nemcsak az ételek minősége, de a műanyag minősége szempontjából is.Az ilyen ételek legfeljebb 140 fokos melegítési hőmérséklettel rendelkeznek. Ne használjunk tehát egyszer használatos műanyag csomagolást a mikróban, hiszen ez akár egészségünkbe is kerülhet.

A szakember szerint melegítéskor érdemes elhagyni a műanyag fedőket, hogy elkerüljük a káros anyagokkal való lecsapódást. E célokra a táplálkozási szakember kerámia vagy üvegedények használatát javasolta, mivel ezek jobban ellenállnak a magas hőmérsékletnek, és nem bocsátanak ki káros anyagokat.

Melegítés közben ne takarja le az ételt műanyag fedővel, hogy elkerülje a mérgező gőzök kondenzációját. Részesítse előnyben az üveget vagy a kerámiát. Az üvegtartályok a legjobb választás. Ellenállnak a magas hőmérsékletnek, és nem bocsátanak ki káros anyagokat. A nagyfokú toxicitásnak külső megnyilvánulásai lehetnek, például hányinger, étkezés utáni nehézség, böfögés és kellemetlen szájíz. Gyakran a nyálkahártya irritációja is jelezheti az élelmiszerbe kerülő vegyi anyagokat.

Érdemes tehát figyelnünk nem csak arra, hogy mit eszünk, de arra is, hogy miben tároljuk azt.

Kapcsolódó írásaink