Gasztro

Óvatosan a vadspárgával!

Nem tilos megenni az egyre elterjedtebb csemege zsenge hajtásait, de veszélyes lehet

A vadspárga egyre elterjedtebb csemege, zsenge hajtásai különösen népszerűvé teszik. Nem szabad azonban megfeledkezni súlyos toxikus hatásairól sem, írja a hazipatika.com.

Óvatosan a vadspárgával!
A vadspárga ehető, ugyanakkor toxikus hatásai is ismertek
Fotó: foodcollection via AFP/Mood4Food/Alain Caste

Vadspárga: ehető ugyan, de azért nem árt vele az óvatosság! – hívta fel Facebook-követői figyelmét az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. Az élelmiszer-biztonságért felelős francia hatóság (ANSES) felhívására hivatkozva azt írták, a vadspárga fogyasztásának veszélyeire azért is nagyon fontos időnként emlékeztetni az embereket, mert 2010 és 2020 között csak Franciaországban 66 személy szorult kezelésre a növény miatt.

Mi az a vadspárga?

A vadspárga (Ornithogalum pyrenaicum) nálunk is egyre elterjedtebb. Egy főként Dél- és Közép-Európában őshonos növényről van szó, amelynek zsenge hajtásait a spárgához hasonlóan fogyasztják. A piacokon és néhány szupermarketben is megvásárolható, sokan viszont maguk próbálják meg begyűjteni.

Bár ehető, ugyanakkor toxikus hatásai is ismertek, a növény ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz kalcium-oxalát-kristályokat (rafidokat), amelyek tűszerű alakjuk miatt irritációt okozhatnak a nyálkahártyán – mutattak rá a bejegyzésben.

Ilyen tüneteket válthat ki

A leggyakrabban jelentett tünetek között szerepelnek az alábbiak:

  • száj- és torokfájás
  • szájüregi és torokduzzanat
  • nyelési nehézségek
  • bőrkiütés

Ezek a panaszok nagyjából a vadspárga elfogyasztását követő három órában jelentkeznek az érintetteknél. Az ANSES állásfoglalása szerint egyébként nem szükséges megtiltani a vadspárga fogyasztását, az óvatosság azonban elvárt a fogyasztók részéről.

Kapcsolódó írásaink