Egészség

Csak óvatosan a „bubble” teával

Az egészséges összetevők mellett olyan is van benne, ami káros lehet

Azonban a buboréktea amilyen látványos, olyan káros is lehet, és szakértők szerint nem ajánlott minden nap fogyasztani – írja a ripost.

Csak óvatosan a „bubble” teával
A sok cukros összetevő miatt egyetlen pohár buboréktea akár 4-500 kalóriát is tartalmazhat
Fotó: NorthFoto

Készülhet fekete vagy zöld teából, amit a ragacsos, puha tápiókagolyók tesznek különlegessé. Télen melegen, nyáron hidegen élénkít és frissít, és annyira kalóriadús, hogy felér egy táplálkozással is.

Tajvanból indult hódító útjára, és hazánkban is egyre népszerűbb a fiatalok körében. Bár önmagában a tea és a tápióka is egészséges, a buboréktea egyéb összetevői miatt rendszeresen fogyasztva egészségügyi problémákat okozhat.

A tápiókagyöngyöket, vagyis a buborékokat általában cukros szirupban karamellizálják, sokszor a tej, a gyümölcszselé és a gyöngyök mellett plusz szirupot is kevernek az italhoz. A sok cukros összetevő elnyomja a tea és a tápióka jótékony hatásait. A túlzott cukorbevitel, főleg napi szinten növelheti a cukorbetegség és a szívinfarktus kialakulásának a veszélyét, növeli a vér húgysavtartalmát, ami ízületi problémákhoz vezethet.

A sok-sok cukros összetevő miatt egyetlen pohár buboréktea akár 4-500 kalóriát is tartalmazhat, ami felér egy reggelivel vagy ebéddel. Emellett ennek az italnak a glikémiás indexe is igencsak magas, vagyis nagyon gyorsan megemeli a vércukorszintet, ami gyorsan vissza is esik, és ez erős éhségérzetet okoz. Vagyis közvetve és közvetlenül is elhízáshoz vezet, ha valaki napi szinten buborékteát fogyaszt.

Mindez nem jelenti azt, hogy teljesen le kellene mondani erről a finom italról, de szakértők szerint nem ajánlott napi rendszerességgel fogyasztani. Sok helyen rendelésnél lehet kérni édesítőszerrel vagy kevesebb cukorral, és az sem mindegy, mennyi karamellizált tápiókagyöngy kerül bele. Zsíros tej helyett pedig van, ahol mandula- vagy szójatejjel is kérhető, így csökkenteni is lehet a cukor- és kalóriatartalmát. Érdemes alkalomszerűen, ritkán fogyasztani, hogy ne okozzon hosszú távon problémákat.

Kapcsolódó írásaink