Egészség

Ez a népszerű étel drámaian csökkenti a vércukorszintet

A 2-es típusú cukorbetegség krónikus állapot, amelyet instabil vércukorszint jellemez – írja a Sports.kz.

Ez a népszerű étel drámaian csökkenti a vércukorszintet
A diófélék étrendbe illesztése jó hatással van a koleszterinszintre is
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Az inzulin szabályozza a vércukorszintet, de a 2-es típusú cukorbetegeknél működése károsodott. Ennek eredményeként a cukorszint megemelkedik, és ez súlyos szövődményekhez vezethet.

Szerencsére az elégtelen inzulintermelést étrenddel lehet pótolni. A megfelelő étkezés lassítja a vércukorszint emelkedését.

A tudósok megpróbálták meghatározni a legjobb élelmiszereket a cukor csökkentésére, és érdekes felfedezéseket tettek. egy tanulmány szerint a dió csökkenti a cukorszintet. A kanadai tudósok 12 klinikai vizsgálatot elemeztek, amelyekben 450 főként középkorú cukorbeteg vett részt.

A vizsgálat során minden résztvevő napi két adag (56 gramm vagy körülbelül fél csésze) dióféléket evett, például mandulát, brazil diót, kesudiót, gesztenyét, kókuszt, mogyorót, pekándiót, makadámdiót, diót, fenyőmagot és pisztáciát.

A kutatók azt találták, hogy a diófélék napi fogyasztása jelentősen csökkentette az éhomi vércukorszintet és a HbA1c-szintet, amelyek a cukorbetegség szabályozásának fontos mutatói.

Dr. John Sievenpiper, a torontói St. Michael’s Hospital Klinikai Táplálkozási és Kockázatifaktor-módosítási Központjának kutatója szerint a finomított szénhidrátok diófélékkel való helyettesítése a résztvevők étrendjében jobb eredményeket hozott, mint a telített zsírok helyettesítése.

A diófélék, különösen a diófélék, gazdagok telítetlen zsírokban, amelyek jót tesznek az egészségnek – magyarázta dr. Sievenpiper. A kísérletben résztvevők közül senki sem hízott, bár a dió magas kalóriatartalmú.

Kapcsolódó írásaink