Egészség
Vérnyomáscsökkentés tojásfehérjével

Állatkísérletek során napi egy g/kg tojásfehérje-hidrolizátum kilenc napon át tartó alkalmazása a szisztolés és diasztolés értékek csökkenéséhez vezetett anélkül, hogy a pulzusszám megváltozott volna. A tojásfehérje olyan enzimeket aktivál, amelyek támogatják az érfalak egészségét, és gátolja a hipertóniát előidéző anyagokat.
Gérald Kierzek szerint a tojásfehérje bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerekhez hasonló módon hat: blokkol egy enzimet, amely az erek szűkülését idézi elő. „A főtt fehérje ráadásul jobban hasznosul, mint sok táplálékkiegészítő, és szinte nincs mellékhatása” – tette hozzá.
A javasolt mennyiség napi két-három tojásfehérje, lehetőleg a DASH-diéta (sok kálium, kevés só) részeként. A kutatók azonban figyelmeztetnek: bár ígéretes, az emberi vizsgálatok még korlátozottak, és tojásallergiásoknak kerülniük kell. Az orvosok szerint a legjobb megoldás: omlett tojásfehérjéből és spenótból – finom, tápláló és még jót is tesz.