Egészség

Riasztottak az orvosok: egy népszerű húsféle megduplázza a rák kockázatát

Egy új kutatás szerint nem csak a vöröshúsok gyakori fogyasztása járhat súlyos egészségügyi következményekkel

Sokáig egészséges alternatívának tartották a vörös hússal szemben, de egy friss, közel ötezer főn végzett olasz kutatás szerint heti több mint 300 gramm fogyasztása megduplázza az emésztőrendszeri daganatok miatti halálozás kockázatát. Hogy miről van szó?

Riasztottak az orvosok: egy népszerű húsféle megduplázza a rák kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/foodcollection/Mood4Food/Jean Paul Chassenet

A csirkehúsról! A tanulmány szerint ha a heti négy adagnál többet eszünk, akkor a rákos eredetű halálozás általános kockázata 27 százalékkal nő.

A kutatók 11 különböző daganattípussal találtak összefüggést, köztük a máj, hasnyálmirigy, epehólyag, gyomor, vékony- és vastagbél, végbél, valamint a hasi lágyrészek daganataival. A veszély különösen férfiaknál emelkedett, de a figyelmeztetés mindenkit érint.

A tudósok több lehetséges okot is megneveztek: a sütés során keletkező rákkeltő vegyületeket, az ipari baromfitartásban használt hormonokat és takarmányadalékokat, illetve a húsban felhalmozódó maradványanyagok hosszú távú hatásait. A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy még a „diétás” élelmiszerek is komoly kockázatokat rejthetnek, ha túlzásba visszük fogyasztásukat.

Kapcsolódó írásaink