Egészség
Étel, ami veszélyesebb, mint a drogok
Szívbetegséget, rákot és cukorbetegséget okoz

A tudósok megállapították, hogy több ember hal meg az egészségtelen ételek túlzott fogyasztása miatt, mint a gyógyszerek, köztük a fentanil* miatt. Erről számolt be a NY Post cikke.
A kutatók nyolc országból, köztük az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Kanadából származó adatokat elemeztek. Arra a következtetésre jutottak, hogy minél többet eszik valaki úgynevezett ultra-feldolgozott élelmiszereket (UPF) – például cukros italokat, feldolgozott húsokat, snackeket és reggeli gabonapelyheket –, annál nagyobb a korai halálozás kockázata.
Például minden további 10% kalóriabevitel, amely ilyen ételekből származik, közel 3%-kal növeli a korai halálozás kockázatát. Az Egyesült Államokban pedig mindössze egy év (2018) alatt 124 000 halálesettel hozható összefüggésbe az ilyen élelmiszerek fogyasztása. Összehasonlításképpen, akkoriban 74 000 ember halt meg fentanil-túladagolás következtében.
A tanulmány az UPF-et számos problémához kötötte: szívbetegségekhez, rákhoz, cukorbetegséghez, depresszióhoz és szorongásos zavarokhoz.
De nem mindenki ért egyet. Az élelmiszeripar képviselői már bírálták a munkát, mondván, hogy az „ultrafeldolgozott élelmiszer” fogalma túl homályos, és az emberek „olcsó” és elérhető élelmiszerekkel való ijesztgetése csapás azokra, akiknek már így is korlátozottak a lehetőségeik.
A tudósok azonban ragaszkodnak hozzá: az ilyen étel lehet ízletes és kényelmes, de érdemes ritkábban fogyasztani – és nem azért, mert ijesztő, hanem azért, mert tovább akarunk élni és jobban akarjuk érezni magunkat.
* A fentanil egy erős szintetikus opioid, 50-100-szor erősebb, mint a morfin. Súlyos fájdalom esetén fájdalomcsillapítóként használják, például rákos betegeknél. Az utóbbi években azonban széles körben elterjedt a túladagolásos halálesetek száma – különösen az Egyesült Államokban, ahol gyakran adják az utcai drogokhoz. Már egy apró adag is végzetes lehet.