Egészség

Az összetevő, amely az alkoholnál is károsabb a májra

Számos élelmiszerben jelen van, így érdemes odafigyelni

Eric Berg egészségügyi szakember megnevezett egy olyan összetevőt, amely sok élelmiszerben megtalálható, és rendkívül nagy veszélyt jelenthet a májra.

Az összetevő, amely az alkoholnál is károsabb a májra
3D-s illusztráció a máj megbetegedéséről
Fotó: AFP/Science Photo Library

A szakember szerint a máj számára a legrosszabb termék a kukoricaolaj. Nagy mennyiségben tartalmaz omega-6 zsírsavat, amelyek fokozzák a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, károsítják az ereket és a beleket is.

A szakember hangsúlyozza, hogy a kukoricaolaj számos pozitív tulajdonsága (magas E-vitamin- és fitoszterol-tartalom) ellenére túlzott fogyasztása növeli a májsejt-károsodás és a fibrózis kialakulásának kockázatát.

Az orvos egyik legfontosabb érve az a tény, hogy a modern élelmiszeripar a gabonafeldolgozás során jelentős génmódosításnak, növényvédőszer-maradványoknak és kőolajtermék-szennyeződéseknek kitett alapanyagokból állít elő kukoricaolajat. Az ilyen adalékanyagok nyomokban jelen vannak a végtermékekben, és hosszú távú fogyasztásuk negatív hatással van a máj egészségére – írta meg a sports.kz.

Az orvos azt is megjegyezte, hogy a kukoricaolaj számos élelmiszerben megtalálható, beleértve a kész szószokat, chipseket, pékárut és különféle feldolgozott élelmiszereket.

Kapcsolódó írásaink