Egészség

Kilenc élelmiszer, ami csökkentheti a vércukor szintjét

A vércukorszint ingadozása nem csak a cukorbetegek problémája

A túl gyorsan felszívódó szénhidrátok, a stressz, a rendszertelen étkezés vagy az alváshiány mind felboríthatják a szervezet glükózháztartását egészséges embereknél is. A vércukorszint-csökkentés kulcsfontosságú nemcsak a cukorbetegség megelőzése, de az energikus, kiegyensúlyozott mindennapok érdekében is – írja a mindmegette.hu.

Kilenc élelmiszer, ami csökkentheti a vércukor szintjét
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/NLA/Science Photo Libra/Nemes Laszlo

Szerencsére nem kell gyógyszerekhez nyúlni ahhoz, hogy kordában tartsuk a vércukorszintünket. Az étrendünk finomhangolásával – és néhány tudatosan választott élelmiszer beépítésével – sokat tehetünk azért, hogy a vércukor szintje ne szökjön az egekbe.

1. Zabpehely – lassú felszívódás, hosszan tartó energia

A teljes értékű zabpehely tele van oldható rostokkal, különösen béta-glükánnal, amely lelassítja a szénhidrátok felszívódását, így segíti a vércukorszint csökkentését. Egy reggeli zabkása hosszú órákra eltelít anélkül, hogy hirtelen vércukor-emelkedést okozna.

2. Hüvelyesek – lencse, csicseriborsó, bab

A hüvelyesek alacsony glikémiás indexűek, magas a fehérje- és rosttartalmuk, így segítenek elkerülni az inzulincsúcsokat. Fogyasztásuk rendszeresen, akár heti több alkalommal ajánlott – salátában, levesben vagy köretként is tökéletesek.

3. Avokádó – egészséges zsírok a stabil vércukorszintért

Az avokádó zsírsavai és rostjai együttesen lassítják a szénhidrátok felszívódását, ezáltal stabilabbá teszik a vércukorszintet. Ráadásul a teltségérzetet is növelik, így segítenek elkerülni a nassolási rohamokat.

4. Fahéj – fűszer, ami hat a vércukorra

Kutatások szerint a fahéj növelheti az inzulinérzékenységet és csökkentheti a vércukorszintet – különösen étkezés után. Napi fél teáskanálnyi fahéj például zabkásába vagy joghurtba keverve már éreztetheti jótékony hatását.

5. Édesburgonya – szénhidrát, ami nem emeli meg hirtelen a cukrot

Bár szénhidrátban gazdag, az édesburgonya mégis remek választás, mivel rostos, béta-karotinban gazdag, és alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a hagyományos krumplinak. Sütve, főzve, pürésítve is könnyen beilleszthető az étrendbe.

6. Chia mag – rostbomba a vércukorszint kordában tartására

A chia mag lassítja a gyomor kiürülését, ezáltal kiegyensúlyozottabbá teszi a vércukorszint alakulását. Emellett omega-3 zsírsavakat és növényi fehérjéket is tartalmaz.

7. Zöld leveles zöldségek – spenót, kelkáposzta, mángold

Alacsony kalóriatartalmú, mégis tápanyagban gazdag zöldségek, amelyek elősegítik az anyagcserét és javítják az inzulinérzékenységet. A zöld színű zöldségek napi fogyasztása látványosan hozzájárulhat a vércukorszint stabilizálásához.

8. Almaecet – természetes vércukorszint-szabályzó

Az almaecet segít lelassítani a gyomor ürülését és csökkentheti az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést. Étkezés előtt 1 evőkanál almaecet vízben elkeverve fogyasztva hozhatja meg a legjobb hatást – de csak mértékkel!

9. Diófélék és olajos magvak – zsírok, amik jót tesznek

Mandula, dió, mogyoró, tökmag – mind kiváló magnézium- és egészséges zsír-források, amik segítenek a vércukorszint hosszú távú egyensúlyban tartásában. Mivel kalóriadúsak, egy maréknyi bőven elég belőlük.

A vércukorszint-csökkentés nem kampányszerű diétákon, hanem következetes életmódváltáson múlik. Ezeknek az ételeknek a rendszeres beépítése az étrendbe nemcsak a cukorszintet stabilizálja, hanem segít az energiaszint kiegyensúlyozásában, a hangulat javításában és az általános közérzet fokozásában is.

Kapcsolódó írásaink