Egészség

Mindig mossa meg a rizst

Így a nagyobb szennyeződések és a rizshéj eltávolítható, azonban ez nem minden

A rizs átmosása főzés előtt legalább olyan megosztó kérdés, mint a tészta leöblítése főzés után, azonban a Mindmegette.hu most megkérdezett néhány, az ázsiai konyhában otthonosan mozgó szakértőt a kérdésről.

Mindig mossa meg a rizst
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Xinhua/Wan Xiang

Így a nagyobb szennyeződések és a rizshéj eltávolítható, azonban ez csak az egyik dolog, amiért érdemes víz alá tenni a rizset. Igazából a felesleges keményítőt távolítjuk el ezzel a rizsszemekről, így a végeredmény könnyű, pergős köret lesz. Ezt akkor is érdemes megtenni, ha ragacsos rizst szeretne főzni, mert a lemosott rizs főzése közben is kifő a megfelelő állagot adó keményítő.

A mosás nem naggy ördöngösség: a rizset egy szűrőbe téve folyamatosan folyó víz mellett, átmozgatva azt addig mossuk, amíg az opálos színű víz nem lesz tiszta. A rizs ilyenkor már megszabadult a fölösleges keményítő nagy részétől, azonban még ekkor is érdemes megfontolni az áztatását.

Egyes kutatások szerint ugyanis a rizs mint növény, több arzént képes magába szívni, mint bármely más gabonaféle. Ennek eltávolítására pedig az ázsiai séfek általában áztatni is szokták hideg vízben. Ennek a tisztítás mellett más előnye is van, hiszen le is csökkenti a főzési időt.

A tésztával ellentétben tehát egyáltalán nem tabu a rizs mosása és áztatása sem.

Kapcsolódó írásaink