Egészség
Élelmiszerek, melyek puffadást okoznak
Ezért érdemes kiiktatni őket az étrendből

Bizonyos meghatározott összetevők bevitelének megszüntetése vagy csökkentése nagy változást hozhat abban, hogy érzi magát minden étkezés után. Íme a puffadás három fő okozója, és hogy miért érdemes kiiktatni őket az étrendből, ha könnyebb emésztést és laposabb hasat szeretne.
Finomított cukor és mesterséges édesítőszerek
Az édességekben, üdítőitalokban, feldolgozott kenyerekben és gabonafélékben található hozzáadott cukor az emésztőrendszeri gyulladások egyik vezető oka. Ezenkívül sok „könnyű” vagy „cukormentes” címkével ellátott termék mesterséges édesítőszereket, például szorbitot, mannitot vagy xilitet tartalmaz, amelyekről ismert, hogy gázképződést, puffadást és bélrendszeri kellemetlenségeket okoznak.
Ezek a vegyületek nem emésztődnek meg teljesen a vékonybélben, és eljutnak a vastagbélbe, ahol erjednek és kellemetlen gázokat termelnek. Ha jellemzően puffadást tapasztal cukormentes rágógumi, diétás italok vagy alacsony kalóriatartalmú ételek után, akkor ezek az édesítőszerek okozhatják a problémát, számol be az rbc.ua.
Tejtermékek (laktózérzékenység esetén)
Bár a tejtermékek jó kalcium- és fehérjeforrások, a laktóz intolerancia a lakosság nagy részét érinti anélkül, hogy tudná. Ha a szervezet nem termel elegendő laktázt, a laktóz lebontásához szükséges enzimet, a tejtermékek erjednek a belekben, és puffadást, gázképződést és hasmenést okoznak. A sajtok, a tej, a joghurtok és a fagylaltok több kárt okozhatnak, mint használnak, ha ilyen érzékenyek vagyunk. Ha egy-két hétig kipróbál egy tejmentes diétát, az segíthet eldönteni, hogy valóban ezek felelősek-e a puffadásért.
Sikér
A glutén, a búzában, árpában és rozsban található fehérje még azoknál is emésztési zavarokat okozhat, akik nem szenvednek cöliákiában. A nem cöliákiás gluténérzékenységet egyre szélesebb körben ismerik fel, és az egyik leggyakoribb tünet az étkezés utáni puffadás. A kenyér, a tészta, a sütemények és más búzatermékek a tettesek lehetnek, ha azt észleli, hogy elfogyasztása után túlzottan jóllakottnak érzi magát. A gluténmentes változatokra, például a rizsre, a minősített zabra vagy a quinoára való váltás segíthet felmérni, hogy javult-e az emésztése.