Egészség
Miért veszélyesebb a barna rizs, mint a fehér rizs
Megdöbbentő felfedezés

A barna rizs megtartja a korpát és a csírát, ami táplálóbbá teszi, de növeli az arzéntartalmat is. Ezzel szemben a fehér rizs olyan kezelésen esik át, amely eltávolítja a korpát és a csírát, és csak az endospermium marad meg, amely kevesebb arzént tartalmaz.
A tudósok az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) és a Joint Institute of Food Science and Applied Nutrition által biztosított What We Eat in America adatbázis adatait használták az adatok elemzéséhez. Megállapították, hogy a barna rizs korpájában a szervetlen arzén koncentrációja átlagosan 70 százalékkal magasabb volt, mint a fehér rizs belsejében.
Az Egyesült Államokban termesztett barna rizs szervetlen arzéntartalma 48%, míg a fehér rizsé 33%.
Sheri Coleman Collins atlantai dietetikus, aki nem vett részt a vizsgálatban, megjegyezte a változatosság fontosságát az étrendben. Hangsúlyozta, hogy az arzén jelen van a talajban, és bekerülhet a táplálékláncba.
Felicia Wu professzor, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozta, hogy nemcsak az élelmiszerek tápértékét, hanem biztonságosságát is figyelembe kell venni. A szervetlen arzént az emberre nézve rákkeltő anyagként ismerik el, ezért fontos tisztában lenni a fogyasztásával kapcsolatos lehetséges kockázatokkal.