Életmód
Íme, az öt leghatékonyabb módszer a fogyáshoz
Nem szabad hirtelen mindent megvonni szervezetünktől

A karcsúsító diéták igazi hangulatgyilkosok lehetnek, amint azt a müncheni Helmholtz Center tanulmánya is mutatja. Ettől eltekintve a legtöbb diéta minden, csak nem sikeres. Sokan, akik kezdetben jelentős mértékben fogytak, egy év múlva ugyanannyit nyomnak, mint a diéta megkezdése előtt, ha nem többet (jojóeffektus). Az ok a stresszhormonok, amelyeket a szervezet nagyobb mennyiségben tud termelni a diéta miatt.
A kalóriák számolása nyomást kelt, és gyakran a vég kezdete
Vannak azonban olyan súlycsökkentő programok is, amelyek általában nem járnak ilyen mellékhatásokkal, praktikusak, és lehetővé teszik a tartós normál testsúlyt, amint azt a Harvard Egyetem számos tanulmányának elemzése kimutatta.
A következő öt súlycsökkentő program különösen ajánlott, mivel ezek mindegyike elkerüli a legnagyobb stressztényezőket – nevezetesen a kalóriaszámlálást és az étkezési sóvárgást.
1. Mediterrán diéta
Ez egy étrendi változás, amelyet a legjobb követni egy életen át. Az egyszerű szabályok: sok friss gyümölcs, saláta és zöldség, hal, olívaolaj és dió. Egy pohár vörösbor is teljesen elfogadható. Kolbász, vörös hús és zsíros tejtermékek viszont csak elvétve szerepeljenek az étlapon.
Az édességek a mediterrán konyhában is meglehetősen csekély szerepet játszanak. A tiramisut, a németek legtipikusabb olasz desszertjét hazánkban csak ünnepnapokon szolgálják fel – tehát ez inkább kivétel. A mindennapi életben egy alma vagy körte néhány dióval kiegészíti az étkezést, és az édesség utáni vágyat is kielégíti.
A mediterrán diétával nem fog két kilót fogyni az első héten. A metaanalízis szerint azonban az első évben négy-tizenegy kilogramm is lehetséges.
2. Az alacsony szénhidráttartalom bizonyítottan karcsúsít
Se kenyér, se tészta, de több hús, zöldség, sajt, tojás. Az alacsony szénhidráttartalom figyelése nagyon egyszerű és sikeres módszer, néhány hét alatt akár négy-tíz kiló is leadható vele. És ha továbbra is gondoskodik arról, hogy kevesebb szénhidrátot fogyasszon, megtarthatja új álomsúlyát.
A magyarázat: a szénhidrátokat az emésztőenzimek egyszerű cukrokra (például glükózra, fruktózra és galaktózra) bontják. A vércukorszint emelkedik, és a szervezet inzulint termel, hogy ismét csökkentse azt. Ez azonban lelassítja a zsírégetést. Ezenkívül az inzulin kiváltja az „éhség” jelét az agyban. Azok az emberek, akik szénhidrátban gazdag étrendet fogyasztanak, gyakran többet esznek, mint amennyire valójában szükségük van. Ez egy másik ok, amiért a szénhidrátok elősegítik az elhízást.
Ha azonban nagyrészt elkerüljük a szénhidrátokat, a szervezet automatikusan több zsírt éget el, és így a zsírlerakódásokat is megtámadja. Alacsony szénhidráttartalmú étrenddel a szervezet az anyagcserét zsírégetésre fordítja.
Az alacsony szénhidráttartalom egyszerű a szénhidrátblokkolókkal
Ez azonban csak akkor működik, ha a szénhidrátok bevitele valójában nagyrészt megszűnik. Ez azonban nem könnyű a mindennapi életben. Tipikus köreteink a kenyér, a rizs és a tészta. Nagy mennyiségű szénhidrátot biztosítanak, akárcsak az alkohol és egyes gyümölcsök, például a banán.
A szénhidrát-anyagcserét azonban meg lehet akadályozni természetes hatóanyagokkal, például a babból vagy a szőlőtörkölyből származókkal. Az úgynevezett szénhidrátblokkolók, kalóriablokkolók is tartalmazzák ezeket a hatóanyagokat. Csökkentik vagy gátolják a szervezetben a szénhidrátokat lebontó enzimek aktivitását. Így ezek a tápanyagok kihasználatlanul hagyják a szervezetet, nem adnak energiát, nem raktározódnak zsírként, és a szervezetnek a zsírtartalékokat kell felhasználnia.
3. Időszakos böjt
Az időszakos böjt elve a rendszeres, rövid ideig tartó, étkezéstől való tartózkodás, majd kedv szerint ismét étkezés. Attól függően, hogy az 5:2 vagy 8:16 változatot választja, étkezhet normálisan öt napig, böjtölhet két napig mindössze 500–600 kalóriával – vagy étkezhet normálisan nyolc órán keresztül, majd 16 órán keresztül tartózkodhat a szilárd tápláléktól.
A 8:16-nak most különösen sok követője van, mert ez a változat szinte normális étkezési ritmust tesz lehetővé: a korán kelők nyolc órakor bőséges reggelit fogyaszthatnak, a nap utolsó étkezését pedig késő délután. Ha pedig reggel úgysem tud kikelni az ágyból, tizenegykor kezdheti a napot egy pazar reggelivel, majd hét órakor vacsorázhat.
Ezzel a módszerrel gyorsan leadhatja a súlyfelesleget is, és a szervezete gyorsan hozzászokik a köztes böjtszünetekhez. További előnye ennek az egyszerű diétának: bizonyítottan csökken a vérnyomás és ezzel együtt az olyan későbbi betegségek kockázata is, mint az érelmeszesedés, szívroham és szélütés.
4. Alacsony zsírtartalmú diéta – minden a zsírtartalomtól függ
Egyáltalán nem tanácsos sok zsírt bevinni. A szervezetnek bizonyos mennyiségekre szüksége van számos funkcióhoz, mint például az emésztéshez, az egészséges sejtek, a hormonok képzéséhez, a zsírban oldódó vitaminok lebontáshoz és még sok máshoz.
A túl sok zsír azonban elhízást eredményez, ez vitathatatlan. A zsírok energiaértéke a legmagasabb az összes tápanyag közül: 9 kilokalória grammonként, míg a szénhidrátok és a fehérjék grammonként csak 4 kilokalóriát tartalmaznak.
Az alacsony zsírtartalmú étrend ezért az élelmiszerek zsírtartalmának észszerű csökkentésére összpontosít. Az alacsony zsírtartalmú, 30 módszer különösen sikeres. Ez azt jelenti, hogy a teljes napi kalória legfeljebb 30 százaléka származhat zsírból. Általában 2000 kilokalória körüli napi bevitel mellett ez körülbelül 60 gramm zsírt jelent.
Természetesen ezeknek egészséges zsírfajtáknak kell lenniük, azaz telítetlen zsírsavaknak, például az olívaolajban, repceolajban, diófélékben, avokádóban és halakban találhatóknak. A telített zsírsavak, mint például a vajban és a sajtban találhatók, kedvezőtlenek, különösen a transzzsírok. Akkor keletkeznek, amikor a telítetlen zsírsavakat magas hőmérsékletre hevítik vagy hidrogénezik. A csipsz, a gyorséttermi ételek és az édességek gyakran tartalmaznak transzzsírokat, ezért nem alkalmasak zsírszegény étrendre.
5. DASH – egészségügyi program pozitív mellékhatásokkal
Ezt a diétát valójában a magas vérnyomás kezelésére fejlesztették ki. A DASH a Dietary Approaches to Stop Hypertension rövidítése. A kezdeményezők között voltak a Harvard Egyetem tudósai is. A gyakorlatban kiderült, hogy ez a diéta nemcsak a vérnyomást csökkentette, hanem finoman és tartósan csökkentette a túlsúlyt is.
Tehát végül is vannak jó diéták – és nem kell hogy nehezen betarthatók legyenek. De függetlenül attól, hogy a zsírcsökkentés vagy a szénhidrátszegény fogyasztás mellett dönt, például szénhidrátblokkolók segítségével: az a fontos, hogy jól érezze magát, és ne erőltesse a diétát görcsösen. Tehát csak próbálja ki, melyik diéta a legegyszerűbb az Ön számára.