Egészség
Ezzel a trükkel elkerülhető a puffadás, ha nyers hagymát ennénk
Csak egy egyszerű lépésre van szükség

A nyers hagyma fogyasztásának számos egészségügyi előnye van, tele van bioaktív vegyületekkel, amelyek támogatják a szervezet működését. Bármelyik változat – legyen szó újhagymáról, lila hagymáról vagy klasszikus vöröshagymáról – érdemes arra, hogy nyersen is helyet kapjon az étrendben. Íme néhány érv mellette:
- Természetes antibakteriális hatás: A hagymában található kénes vegyületek, például az allicin, segíthetnek a fertőzések elleni védekezésben, különösen a megfázásos időszakokban.
- Antioxidáns tartalom: A flavonoidok, például a quercetin, gyulladáscsökkentő hatásúak, és védik a sejteket a káros szabad gyököktől.
- Szívbarát tulajdonságok: Segíthet a vérnyomás normalizálásában, rugalmasabbá teheti az ereket, és mérsékelheti az LDL- („rossz”) koleszterin szintjét.
- Vércukorszint szabályozása: Kutatások szerint javíthatja az inzulinérzékenységet, és hozzájárulhat a stabil vércukorszinthez.
- Jót tesz az emésztésnek: Prebiotikus rostokat, például inulint tartalmaz, amelyek táplálják a jótékony bélbaktériumokat.
Azonban nem mindenkinek az emésztőrendszere reagál jól a nyers hagymára. Előkészítésekor ugyanakkor egyetlen pluszlépést kell csak megtenni, hogy ez az akadály elháruljon. Ezt a trükköt akár már a húsvéti reggeli vagy a saláták készítésekor is bevethetjük, hogy jóízűen falatozzuk az újhagymát, lila hagymát, sőt, a hagyományos vöröshagymát is.
A kellemetlen tünetek enyhítésére elegendő egy gyors konyhai trükk. A felaprított vagy felszeletelt hagymát áztassuk be hideg vízbe körülbelül 10 percre, mielőtt elfogyasztjuk. Ez az egyszerű lépés segít kioldani a csípős kénvegyületeket, így a hagyma íze lágyabb lesz, és az emésztésre is kevésbé hat megterhelően. A puffadás ellen is remek ez a megoldás.