Egészség

Ételek, amik csak ártanak a pajzsmirigynek

A táplálkozási szakértők megjegyzik alacsony kalóriatartalmát

A jód nem mindig támogatja a pajzsmirigy egészségét – írja a Sports.kz.

Ételek, amik csak ártanak a pajzsmirigynek
A pajzsmirigybetegségben szenvedőknek kerülniük kell a sushi és zsemle gyakori fogyasztását
Fotó: AFP/foodcollection/Mood4Food/Gilles Darque

Olga Panova táplálkozási szakértő elmondta, hogy a pajzsmirigybetegségben szenvedőknek kerülniük kell a sushi és zsemle gyakori fogyasztását. A nori hínár ugyanis a japán ételekben használatos.

Egyrészt ez a melléktermék nagyon hasznos. A táplálkozási szakértők megjegyzik alacsony kalóriatartalmát. Az algák is sok jódot tartalmaznak, de éppen ez jelent veszélyt a pajzsmirigy-működési zavarban, különösen a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő betegekre.

„5 g nori 57 mcg jódot tartalmaz, ami megközelítőleg az ajánlott napi bevitel 38%-a” – magyarázta a szakember.

Egy egészséges ember akár 100 g norit is megehet naponta, azaz 2-3 lapot. Endokrin problémák esetén a normát a kezelőorvos határozza meg. Lehet, hogy teljesen le kell mondania az algákról.

Kapcsolódó írásaink