Egészség

Tudósok megnevezték a legegészségesebb tenger gyümölcseit

Erősíti az immunrendszert, védi a szívet, és még a daganatok kockázatát is csökkenti

Táplálkozási szakértők biztosak benne, hogy a halak és a kagylók nemcsak az étrend kiegészítésére jók, hanem igazi üzemanyagok az emberi szervezet számára. Arról, hogy a tenger csümölcsei közül melyek érdemelnek megkülönböztetett figyelmet és mindenképpen helyet a tányérunkon, a Sports.kz cikke számol be.

Tudósok megnevezték a legegészségesebb tenger gyümölcseit
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/Chassenet

Makréla és hering: a szuperélelmiszerek

Ezek a halak olyanok, mint egy vitaminbomba: az összetételükben található omega–3, D-vitamin és szelén erősíti az immunrendszert, védi a szívet, és még a daganatok kockázatát is csökkenti.

Fésűkagyló: csemege az izmoknak és még sok másnak is

112 kilokalória 100 grammonként, nulla szénhidrát és rengeteg fehérje – ideális cukorbetegeknek, sportolóknak és azoknak, akik figyelnek az alakjukra. A fésűkagyló édes íze minimális főzéssel is kibontakozik: adjuk salátához, vagy enyhén süssük meg olívaolajban. Bónusz: a jód gondoskodik a pajzsmirigyről, a magnézium pedig megnyugtatja az idegeket.

Tintahal: „elixír” a szépségért és az energiáért

Segít a férfiaknak az izomépítésben, a nőknek a bőrük fiatalos megőrzésében, a gyerekeknek pedig a csontjaik erősítésében. A titok a B-vitaminok és a cink „koktéljában” rejlik. A táplálkozási szakemberek azt tanácsolják, hogy a tintahalat két-három percig főzzük – így marad puha. Próbálja meg fokhagymás, paradicsomos tésztához adni: 15 perc alatt mediterrán fogást kap.

Tengeri moszat: jódméregtelenítés

A moszat a jódtartalom bajnoka. Már napi 30 gramm megvéd az érelmeszesedéstől, javítja az emésztést, és emeli a hemoglobinszintet. Olyan, mint egy seprű az ereknek. Adjon algát levesekhez, salátákhoz, vagy fogyassza úgy, mint a csipszeket – szárítva és fűszerezve.

Tintahal és polip: egzotikum előnyökkel

A tintahaltinta nem csak a tészták összetevője. Gazdag vasban és antioxidánsokban, küzd a vérszegénység ellen, és még az alvást is javítja. A rozmaringgal sütött poliphús pedig fehérje- és B12-vitamin-forrás lesz. A fő szabály: ne főzzük túl.

Tengeri uborka: a hosszú élet távol-keleti titka

35 kalória, kollagén a bőrnek és mikroelemek egész sora – ez a puhatestű nem véletlenül népszerű Ázsiában. Főzik, zöldségekkel párolják, vagy pitékhez adják.

Miért hasznosak a tenger gyümölcsei?

– Időmegtakarítás: a legtöbb csemege gyorsabban megfő, mint a csirke.

– Kettő az egyben előnyök: javítják az egészséget, és segítenek a fogyásban.

– Sokoldalúság: mediterrán, ázsiai, sőt orosz ételekhez is alkalmas (gondoljunk a tintahalra és a tojássalátára).

Nem kell minden nap polipot enni. Kezdje azzal, hogy a kolbászt heringes szendvicsre cseréli, vagy adjon hínárt a leveshez. A tenger közelebb van, mint amilyennek látszik.

Próbálta már a fésűkagyló grillezését? Állítólag olyan az íze, mint a ráknak – de háromszor kevesebbe kerül.

Kapcsolódó írásaink