Életmód
Ételek, melyeket nem szabad napraforgóolajban sütni
Magas forráspontja miatt népszerű

Van azonban néhány olyan étel, amelyek sütésekor a napraforgóolaj használata nem biztos, hogy a legjobb választás – írja a Sports.kz.
Olajbogyó
Az olajbogyót gyakran használják rágcsálnivalókban és salátákban. Az olajbogyó napraforgóolajban való sütése azonban nemkívánatos változásokat okozhat az ízében és a textúrájában. A napraforgóolajnak magasabb az oxidációs hőmérséklete, ami miatt az olajbogyó elveszítheti egyes tulajdonságait, és kevésbé lesz étvágygerjesztő.
Hal
A hal értékes tápanyagok, például omega-3 zsírsavak forrása. Ha azonban a halat napraforgóolajban sütjük, az olaj magas hőmérséklete miatt káros vegyületek képződhetnek, és a hal elveszítheti néhány jótékony tulajdonságát.
A legjobb, ha alacsonyabb oxidációs hőmérsékletű olajat, például olívaolajat választ, hogy megőrizze a halban lévő tápanyagokat.
Tenger gyümölcsei
Az olyan tenger gyümölcsei, mint a garnélarák, a polip vagy a tintahal, érzékeny húsúak, és főzéskor kíméletes bánásmódot igényelnek. A napraforgóolaj, ha magas hőmérsékletet ér el, mustáraldehideket képezhet, amelyek negatívan befolyásolhatják a tenger gyümölcseinek ízét és aromáját.
A zsengeségük és frissességük megőrzése érdekében ajánlott alacsonyabb forráspontú olajokat használni.