Egészség

Ezért lehet veszélyes a hal

Terhes nőknek nem szabad hetente két alkalomnál gyakrabban fogyasztaniuk

A hal kétségtelenül értékes termék, de vannak negatív oldalai is: higany halmozódhat fel a szervezetében – számol be a Sports.kz.

Ezért lehet veszélyes a hal
Képünk illusztráció
Fotó: PhotoAlto via AFP/AltoPress/J. Hall & L. Mouton

Orvosok nyilatkozták, hogy szívesen esznek vadlazacot, amelyet saját maguk fognak, steakre vágják, majd megsütik. A vadlazacokkal ellentétben a bolti lazacot inkább nyersen fogyasztják.

„Minél nagyobb a hal, annál valószínűbb, hogy higany van benne. Milyen ragadozó halakat ismerünk? A tonhalat, a lazacot” – jegyezték meg.

A leendő kismamáknak az orvos azt tanácsolja, hogy szorosan kövessék nyomon étrendjüket, különösen a halfogyasztást.

„Az amerikai és az európai szabványok szerint a terhes nőknek nem szabad hetente két alkalomnál gyakrabban tengeri halat fogyasztaniuk” – hangsúlyozták.

Jó hír a tonhalkonzervek kedvelőinek: a sárga és a fehér tonhal kis mennyiségű higanyt tartalmaz, így félelem nélkül fogyasztható.

Orvosok szerint válasszon kis méretű tengeri halakat. Megfigyelések szerint a szigetlakók: a kis halakat részesítik előnyben, a nagyobbakat pedig általában eladják a turistáknak.

Kapcsolódó írásaink