Életmód

Valóban meg kell nyúzni a lazacot főzés előtt?

Több tényezőt is figyelembe kell venni

Sok szakácsnak szokása, hogy leválasztja a bőrt a halról, mert azt hiszi, hogy az túl zsíros vagy veszélyes - számol be a Sports.kz a Tsn.ua-ra hivatkozva.

Valóban meg kell nyúzni a lazacot főzés előtt?
A halpultot feltöltötték friss lazaccal különböző minőségben és darabolásban
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Christian Charisius

A kérdés megválaszolásához több tényezőt kell figyelembe venni. Az a lazachal, amelynek bőre van, jobban megtartja az alakját, ezért a profi szakácsok nem választják szét. Néhány ázsiai országban pedig a lazac bőrét sült chips formájában tálalják. Az orvosok pedig azt mondják, hogy a lazacbőr nemcsak biztonságos, hanem hasznos is – írja a Sports.kz.

A halfilét a felső réteggel együtt is megfőzheti és megeheti, a lényeg, hogy a pikkelyeket lehúzza. Egy darab hal a bőrével együtt több többszörösen telítetlen omega-c zsírsavat, minőségi fehérjét és D-vitamint tartalmaz. Ezeknek a mikrotápanyagoknak a hármasa nagyon jót tesz a csontoknak, az ízületeknek és az izmoknak, és csökkenti a krónikus betegségek és a kognitív zavarok kockázatát. A lazacbőrben található foszfor és kollagén pedig segít erősíteni az immunrendszert, pozitív hatással van a bőr és a haj egészségére, és javítja a látást.

Azonban tisztában kell lennie azzal, hogy a sült halak bőre a sütési folyamat során keletkező rákkeltő anyagok forrása lehet. Olyan mérgező anyagokat is tartalmazhat, mint a higany, amely felhalmozódik a halolajban, és mérgező lehet.

Terhes nőknek és szoptatós nőknek ajánlott a bőr nélküli halfilét fogyasztani. Azokat a tenger gyümölcseit is jobb megtisztítani, amelyek minőségében nem vagyunk biztosak.

Kapcsolódó írásaink