Egészség

Ez a legrosszabb tavaszi zöldség

A túlzott nitrátmennyiség mérgezést és emésztési zavarokat okozhat

A tavasz beköszöntével sokan megpróbálják friss zöldségekkel gazdagítani étrendjüket, hogy pótolják a tél utáni vitaminhiányt. Az orvosok azonban arra figyelmeztetnek, hogy nem minden korai zöldség egyformán hasznos, sőt egyesek akár károsak is lehetnek az egészségre – adta hírül a Sports.kz az Rbc.ua-ra hivatkozva.

Ez a legrosszabb tavaszi zöldség
A korai zöldségek fogyasztása előtt fontos odafigyelni a minőségre és a nitrátok csökkentésére
Fotó: MH archív/Papajcsik Péter

A korai káposzta veszélye

A táplálkozási szakemberek különös figyelmet fordítanak a korai káposztára, amely tavasszal gyakran megjelenik a boltok polcain. E zöldség növekedésének és érésének felgyorsítása érdekében a termelők gyakran jelentős mennyiségű nitrátot használnak. A szervezetben lévő túlzott nitrátok a következőkhöz vezethetnek:

Mérgezés

  • a tünetek közé tartozik a hányinger, fejfájás és szédülés;
  • emésztési zavarok;
  • ezek közé tartozhat a hasi fájdalom, hasmenés;
  • szív- és érrendszeri hatások;
  • fokozott kockázat a krónikus betegségekben szenvedők esetében.

Hogyan fogyasszunk korai zöldségeket tavasszal?

A kockázatok minimalizálása érdekében a szakértők azt tanácsolják:

  • Válasszon megbízható beszállítóktól származó zöldségeket.
  • Vásároljon megbízható eladóknál vagy olyan piacokon, ahol ellenőrzik az áruk minőségét.
  • Fordítson figyelmet a megjelenésre.
  • A túl élénk szín, a természetellenes fény vagy a jellegzetes illat hiánya a vegyszerek túlzott mennyiségére utalhat.
  • Kedvelje az alternatív zöldségeket.
  • A retek, az uborka és a spenót kevesebb nitrátot tartalmaz, és biztonságosabb a tavaszi fogyasztásuk.
  • Fogyasztás előtt áztassa be a zöldségeket.
  • Ez segít csökkenteni a nitráttartalmat. A káposztát például ajánlott 20-30 percre hideg vízben áztatni.

Kapcsolódó írásaink