Egészség

Melyek a leghasznosabb halak a szervezetünknek?

A gasztroenterológus azt is elárulta, hogy mely fajták lehetnek veszélyesek számunkra

Olga Pomojnetszkaja orosz gasztroenterológus elmondta, hogy milyen halfajták a legjobbak a gyomor-bélrendszer egészségének megőrzéséhez – írja az SB.by- re hivatkozva a Sports.kz.

Melyek a leghasznosabb halak a szervezetünknek?
Az Atlanti-óceánból kifogott sárgaúszójú tonhal húsa nehézfémeket tartalmazhat, ezért veszélyes a fogyasztása
Fotó: robertharding via AFP/Robert Harding RF/Alan Novelli

Iwashi

A távol-keleti vizekben élő iwashi a legkövérebb hering. Rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, ezért fogyasztjuk ezt a halfajtát, bár csak frissen élvezetes, mert a hal előnye egyben hátránya is, magas zsírtartalma miatt nagyon gyorsan megromlik.

Laposhal

A laposhal tartalmazza a leghasznosabb zsírsavakat. Ha elfogyaszt egy kis darabot ebből a halból, megkapja a napi omega-3-adagját, valamint egy jó adag fehérjét.

Északi tőkehal

Az északi tőkehal nem túl zsíros hal, de magas a fehérjetartalma.

A gasztroenterológus azt is elmondta, hogy milyen halat ne vegyen:

– Például az Atlanti-óceánban fogott tonhalat. Vize nehézfémeket tartalmaz, amelyeket az ilyen halak felszívnak. Sajnos több kárt okoz, mint használ.

Azt is elmagyarázta, mi történik a szervezetünkkel, ha olyan halat eszünk, amely káros fémeket tartalmaz:

– Egy alkalom nem árt senkinek, de sajnos a nehézfémek felhalmozódnak, és nem tűnnek el. Ezek a mérgező anyagok megzavarják, lelassítják a biokémiai folyamatokat szervezetünkben, rengeteg vitamint „visznek el”, mert fokozzák az oxidatív stresszt és lassítják a méregtelenítést, ráadásul rákkeltőek – hangsúlyozta Olga Pomojnetszkaja.

Kapcsolódó írásaink