Egészség
Csodát tesz a szívvel és a bélrendszerrel ez a természetes édesítőszer
Cukor helyett érdemes ezt használni
Az évtizedek óta folyó kutatások arra utalnak, hogy a juharszirup több mint pusztán egy egyszerű cukor, és több szempontból is jótékony hatással lehet az egészségre.
A juharszirup alapvető kémiai összetétele egyedülálló, ezért dr. André Marette megvizsgálta, hogy a juharszirup fogyasztása hogyan hat az emberi kardiometabolikus- és bélrendszeri egészségre a finomított cukorhoz képest. A kardiometabolikus egészség egy olyan mérőszám, amely azt mutatja, hogy mekkora esélyünk van szív- és érrendszeri betegségek (CVD) vagy 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, és olyan tényezők alapján határozzák meg, mint a vérnyomás, a vércukorszint és a vérzsírok. A juharszirup több mint száz természetes vegyületet tartalmaz, köztük polifenolokat, amelyek részben gyulladáscsökkentő hatásuk révén segítenek megelőzni bizonyos betegségeket.
A tanulmányban 42 önkéntes vett részt a Québec nagyvárosi területéről. Az alanyok 18 és 75 év közöttiek voltak, jó egészségi állapotban, testtömegindexük (BMI) pedig 23 és 40 között mozgott. A résztvevők napi kalóriabevitelük öt százalékát (ez nagyjából két evőkanálnak felel meg) finomított cukrok helyett vagy kanadai juharsziruppal, vagy mesterségesen ízesített szacharózsziruppal helyettesítették. Nyolchetes szakaszokban váltogatták a juharszirupot és a szacharózszirupot, a két periódus között négyhetes szünetet tartottak.
A juharszirup több kardiometabolikus kockázati tényezőt javított, beleértve az alacsonyabb vércukorszintet, vérnyomást, csökkent hasi zsírt és az egészségesebb bélrendszert.
Azok a résztvevők, akik tiszta juharszirupot fogyasztottak, jobb eredményt értek el az orális glükóztolerancia-teszten (OGTT), mint azok, akik ízesített cukorszirupot kaptak. Az ő szervezetük hatékonyabban kezelte a vércukorszintet étkezés után. Azoknál, akik juharszirupot fogyasztottak a kísérlet során, alacsonyabb vérnyomást is megfigyeltek. A juharszirupos kísérlet továbbá azt is kimutatta, hogy a hasi zsír jelentősen csökkent azoknál, akik juharszirupot fogyasztottak, miközben azoknál, akik szacharózoldatot kaptak, nőtt ennek a zsírnak a mennyisége.
A kutatás során azt is felfedezték, hogy a juharszirupot fogyasztó résztvevők bélrendszerében javult a potenciálisan hasznos baktériumok szintje, miközben csökkent a káros baktériumok mennyisége.