Életmód
Öt étel, amit soha nem szabad a konyhapulton tárolni
A munkafelület nem mindig biztonságos hely egyes élelmiszerek számára
A konyha könnyen rendetlenné válhat, főképp a munkafelületeken. A konyhapult az a hely, ahová a bevásárlás során hozott minden étel, élelmiszer, friss gyümölcs és zöldség kerül, és ahol a kedvenc fűszereinket és olajainkat tartjuk. Azonban a munkafelület nem mindig a legideálisabb, sőt néha nem is biztonságos hely egyes élelmiszerek számára.
A tűzhelyhez és a sütőhöz való közelsége miatt a konyhapult és konyhasziget azok a helyek, ahol szinte minden nagyon gyorsan felmelegedhet, ami hozzájárulhat az alapanyagok romlásához. Ráadásul a napfény is elősegíti a baktériumok növekedését az élelmiszerekben.
1. Olajok
Ann Ziata, az Institute of Culinary Education szakácsa úgy fogalmazott, hogy: „Az olajok érzékenyek a napfényre, hőségre és oxigénre, és a hosszan tartó kitettség miatt megromlanak. A legjobb, ha a finomítatlan olajokat nem átlátszó edényekben és a közvetlen napfénytől távol tartjuk.” A finomított olajok, mint például a növényi olajok, nem annyira hajlamosak a romlásra. Sokan tartanak egy üveg olívaolajat a konyhapulton. Ha nem átlátszó üvegben van, nyugodtan maradhat a konyhapulton.
2. Krumpli
A burgonyát a konyhapulton tárolni nem a legjobb ötlet, mert a fény hatására zöldes színűvé válhat. „A burgonya a napfényt felszívva zöldessé válik, ami keserű ízt eredményez, és a burgonyahéjban található szolanin nevű méreg koncentrációja is megnő” – hangsúlyozta Brian Quoc Le élelmiszertudós.
3. Tojás
„Míg a frissen tojt tojásokat biztonságosan lehet a konyhapulton tárolni, a boltban vásárolt tojásokat a hűtőben kell tartani, mert kereskedelmi mosásuk során eltávolítják a tojás héját védő kutikulát, ami megakadályozza a mikroorganizmusok bejutását” – mondta Brian.
A tojásokat nem szabad két óránál tovább a hűtőn kívül tartani, és ha a hőmérséklet meghaladja a 32 °C-ot, akkor egy óránál tovább sem.
4. Tortilla
Bár a tortillákat szobahőmérsékleten is lehet tárolni, általában tovább eltarthatók, ha hűtőben helyezzük el őket, különösen a felbontás után. „Valójában, ha alaposan megnézzük a csomagolást, sok tortillagyártó javasolja, hogy a felbontott csomagokat a hűtőben tároljuk a frissesség megőrzése és a romlás lelassítása érdekében” – mondta Angel Luk dietetikus. A felnyitás előtt pedig azt javasolja, hogy a tortillacsomagot szobahőmérsékleten, hűvös, száraz és sötét helyen tároljuk.
5. Majonéz
A majonézt mindig hűtőben kell tárolni, mivel tojástartalma miatt nem maradhat sokáig szobahőmérsékleten. Más ízesítők, mint például a ketchup és a juharszirup, általában biztonságosan tárolhatók szobahőmérsékleten, de hosszabb ideig eltarthatók a hűtőben. Mindig érdemes elolvasni a tárolási utasításokat is a palackokon.