Egészség

Ezekkel csökkenthetjük a cukorbetegség kockázatát

A flavonoidokban gazdag élelmiszerek segítenek az egészséges egyensúly fenntartásában

Dr. Rupi Aujla azt tanácsolta, hogy a cukorbetegség kockázatának csökkentése érdekében több élelmiszert is be kell építeni az étrendbe – számol be a sports.kz a Lenta.ru-ra hivatkozva.

Ezekkel csökkenthetjük a cukorbetegség kockázatát
A narancs limonádéba facsarva vagy önmagában is remek vitaminforrás
Fotó: AFP/BSIP/Collanges

Az orvos szerint a probiotikumok javítják a bélműködést, ami segít csökkenteni a gyulladást és javítja az inzulinérzékenységet. Szerinte a natúr joghurt és a kefir napi fogyasztása csökkenti a vércukorszintet.

A szakértő emellett felhívja a figyelmet a karotintartalmú élelmiszerek fogyasztására. „Gondoljunk a spenótra, a sárgarépára, a jamgyökérre – ezek csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát” – folytatta a szakértő.

A háziorvos szerint a barna rizs, a hajdina, a zab, a zabpehely és a köles oldható rostokat, nem felszívódó keményítőt, magnéziumot, cinket, szelént és káliumot tartalmaz. Emiatt ezek is csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Az orvos azt is tanácsolta, hogy bogyós gyümölcsökkel, almával, naranccsal, édes paprikával, étcsokoládéval és zöld teával változatossá kell tenni az étrendet. Ezek a flavonoidokban gazdag élelmiszerek segítenek az egészséges egyensúly fenntartásában, csökkentik a gyulladást, szabályozzák az inzulinérzékenységet és teltségérzetet biztosítanak.

Napi három-négy csésze kávé rendszeres fogyasztásával 25 százalékkal csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának kockázata – tette hozzá az orvos. A kávé több ezer bioaktív vegyületet tartalmaz, amelyek többek között segítenek a cukorbetegség megelőzésében.

Kapcsolódó írásaink