Egészség

Így válassza ki a megfelelő fagyit

A rossz és a jó minőségű gombócok között hatalmas a különbség

A kedvenc nyári édességünknek nehéz ellenállni ezekben a meleg napokban, azonban jól fontoljuk meg, milyen típusú fagyira esik választásunk. Muttajuk, mire érdemes figyelni! – írja a Mindmegette.

Így válassza ki a megfelelő fagyit
A jó minőségű fagylalt nem túl hideg és természetes színekben kapható (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA-Zentralbild/Matthias Bein

A fagylalt ára évről évre emelkedik, így aztán emiatt sem mindegy, milyen minőségű hűsítő finomságot kapunk a pénzünkért. Eláruljuk, melyik az a négy szempont, amelyet érdemes figyelembe venni a nyári desszert kiválasztásakor, ha egy igazán jó kézműves fagylaltot szeretnénk elnyalni.

Fagyi és fagyi között is van különbség

A hagyományos, jó minőségű fagylalt természetes alapanyagokból (tej, tejszín, ízesítésképpen gyümölcs, csokoládé stb.) és kézműves módszerekkel, tehát gépek nélkül (vagy csak részben gépek segítségével) készített édesség. Krémes állagú, adalékanyag- és tartósítószer-mentes.

Ezzel szemben az ipari fagylalt gépesített eljárás eredménye, többszörösen feldolgozott élelmiszer. Magas cukor- és zsírtartalmú, számos adalékanyagot és tartósítószert tartalmazhat.

Fontos különbség még a levegő mennyisége is. A kézműves fagylaltok levegőtartalma alacsony, legfejebb húsz-harminc százalék lehet. Ezzel szemben az ipari fagylalt akár kétszer ennyi térfogatnövelőt is tartalmazhat, például sűrített levegő formájában, és ez az ízére is hatással van.

Így ismerje fel a minőségi fagyit

A gyártási és előállítási folyamatok persze nem egyértelműen szembetűnőek, de ha jobban megvizsgáljuk egy cukrászda kínálatát, néhány árulkodó jel alapján eldönthető, hogy igazán jó minőségű fagylaltot kapunk-e ott.

1. Létező és a szezonnak megfelelő ízek

Bár mókásan hangozhatnak a különböző fantázianevű fagylaltok, a Tutti-frutti és a Hupikék Törpikék nem létező ízek. Ezek biztosan nem természetes anyagokból készített fagyik, és ha ilyennel találkozunk a kínálatban, valószínűleg a többi termék sem kézműves minőségű. Ugyanígy árulkodó lehet az áprilisi nyitáskor kapható sárgadinnye- vagy szilvaízű fagylalt, hiszen a szezon kezdetekor ezek az alapanyagok még nem állnak rendelkezésre, így szinte biztos, hogy mesterséges aromákkal állították elő.

2. Mindig mindenből van utánpótlás

A kézműves fagyalt egyik ismertetőjegye, hogy általában helyben készül, és frissen. Tehát előfordulhat, hogy egy-egy ízből délutánra már nem marad, és ezt nem is tudják pótolni. Ha olyan helyen jár, ahol azonnal cserélik az üres fagyisedényeket, kezdjen el gyanakodni, hogy betáraztak előregyártott fagylaltból, amely valószínűleg nem túl magas minőségű.

3. A jó fagyi nem túl hideg

A kézműves fagylaltok krémesek, és nincsenek bennük jégtömbök vagy jégkristályok. Ezek ugyanis annak a jelei, hogy a fagylalt (részben) vízzel készült, márpedig a jó minőségű fagyik tej-, tejszínalapúak. Éppen ezért nem is túlságosan hidegek, inkább krémes állagúak.

4. Természetellenes színek

A neon és UV-árnyalatok, a túlságosan élénk színek hozzáadott színezék jelenlétére utalnak. Az igazán jó minőségű fagylaltok színe megegyezik a névadó alapanyagok színével, így még ha kissé halványabb vagy fakóbb is az árnyalata, ez lesz a jó választás.

Ha igazán jó minőségű és finom fagylaltot szeretnénk enni, a fentieket vegyük figyelembe a választáskor.

Kapcsolódó írásaink