Egészség

De mi köze a nyugodt alvásnak a cukorbetegséghez?

A tudósok 85 ezer ember adatait vizsgálták meg, hogy kiderüljön a válasz a kérdésre

Ha nem teljes sötétségben alszunk éjszaka, hanem lámpafénynél, vagy úgy, hogy megy közben a tv, az megzavarja a biológiai óránkat, aminek súlyos következményei lehetnek a KubNews szerint.

De mi köze a nyugodt alvásnak a cukorbetegséghez?
A rossz alvás az emberi szervezet számára kínzás (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A cirkadián ritmus ugyanis befolyásolja az inzulinelválasztást és a glükóz-anyagcserét.

Ezt a következtetést a tudósok 85 ezer ember adatai és 13 millió órányi, speciális eszközökkel készített felvételek alapján vonták le. Az önkéntesek, akiknél eredetileg nem diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget, egy héten keresztül folyamatosan fényérzékelőket viseltek a csuklójukon. Ezután kilenc éven át figyelték ezeknek az embereknek az állapotát.

Úgy találták, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának legnagyobb kockázata azzal függött össze, hogy az illető 00:30 és 6:00 óra között milyen erős fénynek volt kitéve. A napközbeni fényerősség nem volt hatással az arányokra.

A lapnak nyilatkozó orvos hangsúlyozta: éjszaka aludni kell. A cukorbetegség kockázata pedig éppen azért nő, mert a cirkadián ritmus megzavarodik.

Ahhoz, hogy jól aludjunk, van néhány szabály, amit érdemes betartani: igyekezzünk minden nap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni; teremtsünk kényelmes körülményeket az alváshoz, vagyis szellőztessük ki a szobát, gondoskodjunk az optimális hőmérsékletről, és kapcsoljuk ki az erős fényeket és a zajforrásokat. Továbbá kerüljük a koffeint, az alkoholt és a nikotint lefekvés előtt.

Kapcsolódó írásaink