Egészség

Kiderült, valóban ugyanolyan egészségtelen-e a sült krumpli, mint a cigaretta

Együnk, vagy dohányozzunk?

Dr. Pavlova szerint az utóbbi időben divatossá vált a dohányzás ártalmait összehasonlítani azzal, amit egy chips okozhat a szervezetben – írja a kubnews.ru.

Kiderült, valóban ugyanolyan egészségtelen-e a sült krumpli, mint a cigaretta
Képünk illusztráció
Fotó: Foodcollection via AFP/Foodcollection GesmbH

Tény, hogy az olaj, amelyben a chipset sütik, aldehideket tartalmaz, amelyek rákot és más betegségeket okozhatnak. Azt állítani azonban, hogy minden aldehid rákot okoz, helytelen – olvasható a kubnews.ru oldalán.

A dohányzás ártalmai: A chips-szel ellentétben a dohányzás ártalmai nem vitatottak. A dohányzás egy olyan szokás, amely negatív hatással van az egészségre.

A szakértők kifejezetten ellenzik a burgonya sütését, különösen a mélyhűtött burgonyát, véleményük szerint annak káros hatása nem hasonlítható össze a dohányzással. Ha a chips fogyasztása kivételes eset, és nagyon ritkán fordul elő (például félévente egyszer), akkor nem kell aggódni. A termék nem a leghasznosabb, de a cigarettához hasonlítani túlzás.

A sült krumpli ártalmai:
A sült krumpliban nagy mennyiségű zsír található, beleértve a telített zsírokat is. Ezért kalóriatartalma meglehetősen magas. Továbbá, a felülete akrilamidot tartalmaz, amely a keményítőtartalmú élelmiszerek sütésekor keletkező anyag. Tanulmányok szerint károsíthatja a DNS-sejteket, és növelheti a rákos daganatok kialakulásának esélyét.

Összefoglalva, a chipsfogyasztás korlátozása és az egészséges életmódra való odafigyelés fontos szempontok, de a dohányzáshoz hasonlítani nem egészen helyes.

Kapcsolódó írásaink