Életmód

Így lesz kevésbé rákkeltő a sült krumpli

Jó, ha előnyben részesítjük a főzést és a párolást a sütéssel szemben

Ha jót akarunk egészségünknek, akkor meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy csökkentsük a valószínűleg rákkeltő akrilamid mindennapos fogyasztását. Az alábbiakban ehhez adunk tippeket – írta meg a hazipatika.com.

Így lesz kevésbé rákkeltő a sült krumpli
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

„Az akrilamid magas keményítőtartalmú élelmiszerek sütése, pörkölése, grillezése során természetes módon képződik, mennyisége pedig 170-180 Celsius-fok közötti hőmérsékleten – például sült krumpli készítésekor – ugrásszerűen megnő” – hívta fel a figyelmet közelmúltbeli Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. Mint írták, ezt a vegyületet 2015-ben potenciálisan rákkeltőnek nyilvánította az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA).

A német ÖkoTest cikkére hivatkozva azt írták, az akrilamidbevitel csökkentésére számos lehetőségünk van. Fontos például, hogy minél ritkábban fogyasszunk olyan termékeket – például chipset, hasábburgonyát, kekszet, kétszersültet vagy gabonapelyhet –, amelyek sok akrilamidot tartalmazhatnak. Jó módszer továbbá, ha előnyben részesítjük a főzést és a párolást a sütéssel szemben, az előbbi elkészítési módok során ugyanis nem képződik az ételekben ki akrilamid.

Ha mégis sült krumplira vágyunk, akkor érdemes az alábbi szabályokat betartani, hogy minél kevesebb akrilamid legyen az ebédünkben/vacsoránkban:

  • Ne tároljuk hűtőben a burgonyát, úgy ugyanis több cukor képződik benne, az pedig a sütés során fokozott akrilamidképződéshez vezethet!
  • Soha ne süssük meg a főzéshez ajánlott burgonyát! A sütni való krumpli kevesebb redukáló cukrot tartalmaz, így sütése során kevesebb akrilamid keletkezik.
  • Arra is ügyeljünk, hogy az ételeket legfeljebb aranybarna színűre süssük! Ne hagyjuk, hogy megégjenek!

Kapcsolódó írásaink