Egészség

Ezt mindenképp tegyük meg egészségünk érdekében

A természetben tett séta segít csökkenteni a stresszt és a szorongást

Kortól, nemtől és edzettségi szinttől függetlenül beépíthetjük az életünkbe a rendszeres, természetben tett sétákat. Már egy rövidebb gyaloglásnak is számos egészségügyi előnye van az életminőségünk és az egészségünk szempontjából. Mindössze két perc séta kell ahhoz, hogy javuljon az anyagcserénk – írta meg a mindmegette.hu.

Ezt mindenképp tegyük meg egészségünk érdekében
A rendszeres séta csökkenti a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a stroke kockázatát
Fotó: NorthFoto

A séta egészségügyi előnyei – jobb fizikai állapot

A rendszeres séta csökkenti a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a stroke kockázatát. Javítja a vérkeringést, és csökkenti a vérben a rossz koleszterin szintjét, miközben növeli a jó koleszterinét.

Ha mindennap gyaloglunk, az segít az egészséges testsúly fenntartásában, de akár a csökkentésében is, mivel a séta hozzájárul az anyagcsere fokozásához.

A séta jobb fizikai állapotot eredményez az erőnlét szempontjából is. Erősíti a láb és a törzs izmait, erősíti a csontokat, valamint segít az ízületek rugalmasságának megőrzésében.

Gyaloglás a mentális jóllétért

A természetben tett séta segít csökkenteni a stresszt és a szorongást, azáltal, hogy növeli az endorfin, az egyik boldogsághormon szintjét, ami a jó közérzetért felelős. Ezért hatékonynak bizonyul a hangulatingadozások és a depresszió tüneteinek enyhítésében is.

A vérkeringés javításával hozzájárul a jobb koncentrációhoz és az agyi funkciók, például a memória fenntartásához. Emellett kutatások bizonyítják, hogy csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát.

A séta segíthet javítani az alvásminőséget, erősíti az immunrendszert, sőt, csökkenti számos krónikus betegség kockázatát, ezzel hozzájárulva a magasabb várható élettartamhoz.

Tippek a sétához

Törekedjünk a napi rendszerességű, legalább 30 perces sétákra, de még jobb, ha figyelünk, hogy naponta tízezer lépést tegyünk meg.

Érdemes különböző útvonalakat bejárni, felfedezni, hogy ne váljon egyhangúvá ez a tevékenység.

A kényelmes cipő sokat számít a rendszeres séták alkalmával, hogy elkerüljük a sérüléseket és a fájó láb érzését.

Kapcsolódó írásaink