Egészség

Nem is gondolná mi mindenre jó ez a virág

Leginkább gyönyörködni szeretünk benne, azonban a legújabb kutatások szerint gyógynövényként is elképesztően hasznos lehet az ibolya

Vannak virágok, amelyek minden kertben ott vannak, ültetni sem kell őket, mégis elkápráztatnak a szépségükkel és az illatukkal. Ám emellett gyógynövényként számos hasznos tulajdonságuk is van – írja legújabb cikkében a life.hu.

Nem is gondolná mi mindenre jó ez a virág
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/ Hans Lucas /Sandra Fastre

Már gyerekkorunkban megtanuljuk, hogy aki szerény, az olyan, mint az ibolya. Nem véletlenül jellemzik így a kis lila virágot. Visszafogott szépsége, csodás illata mellett ugyanis rengeteg gyógyhatása is van.

A legújabb kutatások alapján, az ibolyalevél vízzel higított kivonata példának okáért csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet is ezzel védve a szívet.

A másik terület ahol segítségünkre lehet az ibolya, az az alvászavar. A kutatások ugyanis arra is rávilágítottak, hogy tea vagy illóolaj formában alkalmazva a legtöbb alvási problémát mérsékli, vagy teljesen meg is szünteti.

A koronavírus-járvány kapcsán is készültek kutatások az ibolya jótékony hatásaival kapcsolatban. Egy 108 főt magába foglaló vizsgálat során kimutatták, hogy az ibolyából készült szirup enyhítheti a köhögést, a izomfájdalmat, a fejfájást és a hasmenést a SARS-CoV–2 betegeknél. Ezen kívül csillapítja a tüdőgyulladást és csökkenti a betegség progresszióját, ráadásul mellékhatások nélkül. Az ibolyából készült illóolaj használata (a köldök köré masszíroztak be 20 cseppet) jelentősen csökkentette a tanulmányban résztvevő beteg gyermekek lázát. Kimutatták köhögéscsillapító hatását is, ám nemcsak a vírusfertőzés esetén, hanem asztmás megbetegedéskor is hasznát vehetjük az ibolyának, amely szirup formában a roham hosszúságát felére csökkentheti.

Kapcsolódó írásaink