Egészség

Így csökkentheti otthon a vérnyomását

Tudósok szerint jótékonyan hat a szívre ez a módszer

Egy új tanulmány szerint a tai chi hatékonyabb, mint az aerob testmozgás a vérnyomás csökkentésében a magas vérnyomásban szenvedő embereknél. A JAMA Network Open című folyóiratban közzétett eredmények azt sugallják, hogy a tai chi gyakorlása jótékonyan hat a szív egészségének javítására - írta a championat.com.

Így csökkentheti otthon a vérnyomását
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/Garo

A prehipertenzióban szenvedő embereknél fokozott a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a szívroham kockázata. A magas vérnyomás előtti állapot, amelyet 120-139 mmHg szisztolés vérnyomásként és/vagy 80-89 mmHg diasztolés vérnyomásként határoznak meg, figyelmeztető jelként szolgálhat, amely korai diagnózist és a vérnyomás csökkentését célzó beavatkozást igényel.

A Kínai Orvosi Tudományos Akadémia kutatói az aerob testmozgással összehasonlítva vizsgálták a tai chi hatékonyságát a vérnyomás csökkentésében. A vizsgálatban 349, 18 és 65 év közötti, határozottan magas vérnyomás előtti állapotban lévő személy vett részt. Az első csoport hetente négyszer tai chi-t, a második csoport pedig hetente négyszer aerob testmozgást végzett, amely lépcsőzésből, kocogásból, gyors gyaloglásból és kerékpározásból állt.

12 hónap elteltével a tudósok megállapították, hogy a tai chi hatékonyabb volt a vérnyomás csökkentésében, mint az aerob testmozgás. A vizsgálat végére a tai chi csoport 21,8 százalékának a vérnyomása gyógyszeres kezelés nélkül normalizálódott, míg az aerobik csoportnak csak 15,6 százaléka érte el ugyanezt az eredményt.

A kutatók szerint az eredmények egyik lehetséges magyarázata, hogy a tai chi csökkenti a szimpatikus idegrendszer ingerlékenységét, és nyugtató hatású.

Kapcsolódó írásaink