Életmód
Három étel, ami segíthet tovább élni
A flavonolbevitel és a halálozási kockázat közötti kapcsolatot most először vizsgálták ilyen alaposan

A Scientific Reports című folyóiratban közzétett kutatás összefüggést talált a magasabb flavonolbevitel és az említett állapotok, valamint az összes halálozási ok közötti alacsonyabb kockázat között.
A flavonolok a flavonoidok egy fajtája, biológiailag aktív polifenolos vegyületek, amelyek különböző növényi eredetű élelmiszerekben találhatók.
Már ismert, hogy számos potenciális egészségügyi előnyük van, beleértve a véráramlás fokozását, valamint a gyulladás, az oxidatív stressz és a vérnyomás csökkentését.
A flavonoidokról kimutatták, hogy a kulcsfontosságú molekulák és útvonalak megcélzásával daganatellenes hatást is kifejtenek.
A flavonolbevitel és a halálozási kockázat közötti kapcsolatot azonban most először vizsgálták ilyen alaposan.
A tanulmány részeként egy kutatócsoport a National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) adatbázisát használta fel, amely 11 679 20 éves és idősebb ember adatait tartalmazza.
A legmagasabb összes flavonolbevitellel rendelkező résztvevők általában fiatal fehér férfiak voltak, és a kórtörténetükben cukorbetegség, magas vérnyomás, hiperlipidémia, pangásos szívelégtelenség, szívkoszorúér-betegség, angina pectoris, szívroham és stroke szerepelt.
A növekvő teljes flavonoidbevitel csökkenő tendenciát mutatott a teljes halálozás, valamint az Alzheimer-kór, a rák és a szív- és érrendszeri betegségekre jellemző halálozás tekintetében.
Míg a magasabb életkor a teljes halálozás szignifikáns növekedésével járt együtt, addig a női nem szignifikánsan összefüggött a teljes halálozás alacsonyabb kockázatával.
A tanulmány szerint: „Az NHANES-felvételek átfogó frissítése révén ez a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az étrendi flavonolbevitel szignifikánsan összefügg az általános, az Alzheimer-kór, a rák és a szív- és érrendszeri betegségekre jellemző halálozási kockázatokkal".
De hol találhatjuk meg ezeket a flavonolokat? Az olyan elsődleges flavonolok, mint a kvercetin, a kaempferol, a miricetin és az izorhamnetin bőségesen megtalálhatóak a teában, a hagymában és a bogyós gyümölcsökben.
Dr. Sushama Chaphalkar a News Medical számára kommentálta a tanulmány eredményeit: „A zöld és a fekete tea egyaránt kiváló forrása a flavonoloknak".
Ami a hagymát illeti, a vörös fajtát ajánlotta, „amelyeknek a többi fajtához képest magasabb a flavonol-tartalmuk".
Hozzátette: „Ilyen például az áfonya és a szeder, amelyek magas antioxidáns-tartalmukról, köztük a flavonolokról ismertek".
Dr. Chaphalkar szerint a flavanolokban gazdag egyéb élelmiszerek közé tartoznak a következők:
Kelkáposzta
Alma
Vörösbor
Paradicsom
Brokkoli
Saláta
Szőlő