Egészség
A változatos, egészséges étrend tíz évvel hosszabbíthatja meg az életet

A Nature Food című szaklapban közzétett tanulmány egy olyan modellen alapult, amelyet annak megbecslésére használtak, hogyan befolyásolhatja az életmódváltás egy személy várható élettartamát. A kutatók a nagyszabású orvosbiológiai adatbázisnak és kutatási forrásnak számító brit Biobank 467 354 résztvevőjének adatait használták fel, amely félmillió brit résztvevő genetikai és egészségügyi adatait tartalmazza.
Azt találták, hogy azok a negyvenes éveikben járó emberek, akik egészségtelen táplálkozásukat változatos, egészséges étrendre cserélik, körülbelül tíz évvel növelhetik a várható élettartamukat. A változtatás a nők esetében 10,8, a férfiak esetében pedig 10,4 év többletévvel járt együtt. Emellett az átlagos, de nem kifejezetten egészségtelen étrendről való átállás az egészséges ételekre nők esetében 3,1 év élettartam-nyereséggel járt, a férfiaknál pedig 3,4 évre emelkedett – írták.
A várható élettartam növekedése annál kisebb mértékű, minél később kezdjük a változatos, egészséges étrendet – mondták a tanulmány szerzői a Business Insider online portálnak. – Ez még azoknál is tetten érhető, akik hetvenéves korukban ismerik fel az egészséges táplálkozás jelentőségét.