Egészség

Afganisztán járványos gyermekbénulás elleni országos oltási kampányt indított

A kampány az ország összes tartományára kiterjed, és négy napig tart majd

Afganisztán járványos gyermekbénulás elleni országos oltási kampányt indított hétfőn az országban élő 11 millió ötévesnél fiatalabb gyermek beoltására.

Afganisztán járványos gyermekbénulás elleni országos oltási kampányt indított
Afganisztán járványos gyermekbénulás elleni országos oltási kampányt indított
Fotó: AFP/Mohsen Karimi

A kampány az ország összes tartományára kiterjed, és négy napig tart majd – közölte a hatalmon lévő iszlamista tálibok irányította egészségügyi minisztérium. A kampány célja 11 millió ötévesnél fiatalabb gyermek beoltása, hogy fel lehessen számolni a betegséget az országban.

A nagyszabású tervekkel ellentétben az oltási kampány a technikai előkészületek miatt egyhetes késéssel kezdődik az északi tartományokban és a déli Uruzgán tartományban is – közölte az egészségügyi minisztérium gyermekbénulási kampányáért felelős koordinátora a dpa német hírügynökséggel.

A hivatalos adatok szerint idén öt gyermeknél diagnosztizálták a poliovírus egyik agresszívabb változatát, amelyből a tavalyi évben két esetet rögzítettek.

Az afganisztáni és pakisztáni oltási kampányok megvalósítását számos esetben nehezíti, hogy a helyiek körében alaptalan összeesküvés-elméletek terjednek a vakcinákról. Az oltást végző egészségügyi dolgozók sok esetben szélsőségesek támadásainak esnek áldozatául.

Az iszlamista tálibok a 2021-es hatalomátvétele előtt megtiltották az oltások beadását az általuk irányított területeken. Az ENSZ azonban a tálib vezetőkkel folytatott tárgyalása során elérte, hogy országszerte folytassák a gyerekek beoltását.

A járványos gyermekbénulás (poliomyelitis) vírusos megbetegedés, amely a központi idegrendszert támadja meg. A múltban a gyermekhalálozások, az akut bénulás és az egész életen át tartó rokkantság egyik fő okozója volt.

Kapcsolódó írásaink