Egészség

Pakisztánban 44 millió gyereket oltanak be gyermekbénulás ellen

A miniszterelnök maga állt az akció élére

Pakisztánban vasárnap megkezdődött az idei év első gyermekbénulás elleni oltási kampánya, amelyben 44,2 millió, ötévesnél fiatalabb gyermeket kívánnak beoltani.

Pakisztánban 44 millió gyereket oltanak be gyermekbénulás ellen
Gyermekbénulás elleni cseppeket adnak be Pakisztánban a gyerekeknek, hogy legyőzzék a járványt
Fotó: AFP/Asif Hassan

Pakisztán és Afganisztán a két egyedüli ország a világban, amelyben a gyermekbénulás továbbra is fenyegeti a gyermekek egészségét és jóllétét. (A poliovírus okozta betegség a gyermekek idegrendszerét támadja meg, később bénuláshoz vezet.)

Sabhaz Sarif miniszterelnök maga indította el az országos kampányt, több gyermeknek beadva a fővárosban, Iszlámábádban a betegség ellen védő cseppeket. A gyermekbénulás ellen két módon lehet ugyanis védekezni, inaktivált vírussal injekció vagy legyengített vírussal cseppek formájában.

Tavaly húsz esetet jelentettek Észak-Vazirisztán törzsi területről, de a betegség terjedését máshol a védőoltás segítségével sikerült megelőzni – mondta Sarif.

A védőoltást 156 járásban mintegy 44 millió gyermeknek adják be: 22,54 milliónak Pandzsáb, 10,1 milliónak Szindh és 7,4 milliónak Hájber-Pantuhva tartományban.

Sarif kijelentette: kormánya más résztvevőkkel, így Bill Gates amerikai milliárdossal és az Egészségügyi Világszervezettel együtt hatékonyan járul hozzá a gyermekbénulás felszámolásához az ázsiai országban. A miniszterelnök okleveleket adott át a gyermekbénulás ellen küzdő egészségügyieknek, és nagyra becsülte az általuk hozott felbecsülhetetlen áldozatokat.

Pakisztánban gyakran támadnak a gyermekbénulás ellen oltókra, emiatt rendőröket vezényeltek ki a védelmükre. Aktivisták azt a hamis állítást híresztelik, hogy az oltási kampányok nyugati összeesküvések a gyermekek sterilizálására.

Kapcsolódó írásaink