Egészség

Immunerősítés: ásványi anyagok

Járványos időkben különösen fontos az immunitás erősítése

A megfelelő vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő étrend, illetve a mikroelem-pótlás egyik elengedhetetlen feltétele a jól működő immunrendszer, a fertőzésekkel, kórokozókkal szembeni fokozott ellenálló képesség fenntartásának – írta meg a patikamagazin.hu.

Immunerősítés: ásványi anyagok
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Járványos időkben különösen fontos az immunitás erősítése, az immunválasz védő hatásának biztosítása, hogy szervezetünk felvegye a harcot a fertőző betegségekkel szemben.

Szelén

Mindnyájunknak szüksége van szelénre az egészséges immunrendszer fenntartásához, de a pajzsmirigy jó működéséhez, a sejtek oxidatív stressztől és a gyulladástól való védelméhez, valamint a haj és a körmök egészségének megőrzéséhez is.Táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel vihető be a szervezetbe. Felnőttek számára az ajánlott mennyiség 50-100 mikrogramm között ingadozik (300-400 mikrogramm fölött túladagolás következik be).

Cink

Megfelelő cink tápanyagszintre van szükség testünk napi ellátásához és ellenálló képességének fenntartásához, mivel ez az ásványi anyag olyan funkciókat segít a szervezetben, mint:
– Az immunsejtek és szövetek növekedése
– A test saját antioxidáns enzimjeinek előállítása
– Termékenység
– A haj, a bőr és a körmök egészségének fenntartása

Vas

Nagyon fontos a vas szerepeltetése étrendünkben az egészséges immunrendszer biztosításához, ami hozzájárul többek közt a következőkhöz:
– Normális energia-anyagcsere
– Kognitív funkciók
– Vörös vérsejtek képződése
– Oxigéntranszport a testben
– Fáradtság csökkentése.

Az alacsony vasbevitel káros egészségünkre és a közérzetünkre nézve egyaránt, kiszolgáltatottabbá téve minket olyan problémákkal szemben, mint a károsodott immunfunkció vagy az oszteoporózis.

A mikrotápanyagok fontosak tehát ahhoz, hogy immunfunkcióink jól működjenek, és megvédjék szervezetünket a különféle fertőzésektől. A szakemberek által ajánlott mennyiségnél alacsonyabb bevitel káros hatású, ezért figyelnünk kell rá, hogy szervezetünk naponta elegendő mikroelemhez jusson. E létfontosságú tápanyagok étrendből vagy étrend-kiegészítők révén történő biztosítása és az ajánlások betartása elengedhetetlen annak érdekében, hogy egészséges állapotban tartsuk immunrendszerünket.

Kapcsolódó írásaink