Belföld

Nem volt szűkmarkú a kispesti tábor a háttéremberrel

A régi kispesti kapcsolatok továbbra is jól jövedelmeznek Patek Gábornak, hiszen a korrupciós ügyekbe keveredett szocialista háttérember érdekeltsége a múlt év nyarán félmilliárd forint értékű beruházási támogatást nyert el a XIX. kerületi önkormányzattól, amely a kormányzati Egészséges Budapest programból, tehát állami pénzből finanszírozza a helyi egynapos sebészet kialakítását.

Nem volt szűkmarkú a kispesti tábor a háttéremberrel
Patek Gábor kampányfõnök (jobbról a harmadik) magasba emeli Gajda Péter, Kispest újraválasztott polgármesterének kezét Burány Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője (jobbra) mellett, a párt XIX. kerületi irodájában, a 2010-es önkormányzati választások napján
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ma is kiváló üzleti kapcsolatot ápol Gajda Péter kispesti MSZP-s polgármester az óbudai kenőpénzbotrányba keveredett Patek Gábor érdekeltségével, tudatta összeállításában a Mediaworks Hírcentrum, amely rámutat: az Anonymous videóiban a napokban bemutatott szocialista háttérember igazgatósági tagja a BPT BEST Zrt.-nek, amely 2021 júniusában elnyert a XIX. kerületi önkormányzattól egy ötszázmillió forintos beruházást.

Méghozzá nem is önkormányzati pénzről van szó, hiszen a támogatási összeget a kormány által finanszírozott Egészséges Budapest Program keretében kapták Gajdáék, egynapos sebészet kialakítására a Kispesti Egészségügyi Intézet harmadik emeletén. A beruházásról szóló hivatalos dokumentum szerint a kedvezményezett, vagyis a kispesti önkormányzat a 2021. március 18- án elindított közbeszerzési eljárás nyertesével – a BPT BEST Zrt.-vel és a J-H KLÍMA Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel – 2021. június 11-én kötött vállalkozási szerződést, összesen 509 439 284 forint összegre.

A kormány a támogatást 2020-ban biztosította, és 2021-ben már meghosszabbították. A kivitelezés időtartama a munkaterület átadásától számított nyolc hónap.

Fejlesztés ugyan még nem látszik, de az önkormányzat már határidő-módosítást kezdeményezett.

Nem véletlen, hogy Kispesten ilyen nagyságrendű beruházáshoz jutott Patek érdekeltsége, hiszen köztudott, hogy a szocialista háttérember korábban is az MSZP-s Gajda Péter jobbkeze, bizalmasa volt, egy ideig a kispesti polgármester kabinetfőnökeként dolgozott.

Nevét főként akkor ismerhette meg a szélesebb közvélemény, amikor 2019-ben kiszivárogtak azok a kispesti hanganyagok, amelyeken Lackner Csaba helyi baloldali önkormányzati képviselő – bódult állapotban – részletesen beszámolt a kerület korrupciógyanús ügyleteiről.

Pateknek egyébként nincsenek mostanában jó napjai, hiszen az elmúlt hetekben Anonymous több korrupciógyanús üggyel is összefüggésbe hozta.

A maszkos alak a videóban arról beszélt, hogy Patek Gábor, aki korábban Gajda Péternek, Kispest MSZP-s polgármesterének bizniszeit intézte, újabban már a III. kerületi balos vezetés simlijeit rendezi.

Az álarcos alak először egy olyan rejtett kamerával készített felvételt hozott nyilvánosságra, amelyen Patek Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint kenőpénzzel számolt el.

A képsorokon jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették.

Az elmondottak alapján hozzávetőlegesen három-négymillió forint, valamint szóba került egy későbbi, hatmillió forintos tranzakció is. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó.

Anonymous később több dokumentumot tett közzé, amelyek azt bizonyítják, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nyári előválasztási kampányának szervezésében szintén részt vett Patek Gábor, aki a Key Price Kft. nevében eljárva kért ajánlatot és elérhető felületlistát száz óriásplakát elhelyezésére. Az üzlet meg is valósult, hiszen Anonymous az erről szóló számlát is mellékelte. A JCDecaux Hungary Zrt. által kiállított bizonylat szerint a 123 hirdetési felületért csupán 5,2 millió forintot kellett fizetni, hiszen az 51 millió forintos árból a Key Price Kft. csaknem 46 millió forint engedményt kapott.

Az álarcos alak szerint az, hogy Patek ilyen mértékű kedvezményt tudott elintézni, „nem teljesen szabályos”.

Az álarcos alak ezt követően egy hanganyagot tett közzé, amelyen Patek Gábor és egy egyelőre ismeretlen személy beszélget a pestszentlőrinci ingatlanfejlesztések megcsapolásáról. A beruházások után ugyanis komoly vagyonok vándorolnak a XVIII. kerületi vezetőkhöz, illetve az ügyeket egyengető háttéremberekhez, akik az engedélyek beszerzésében és a gyors, olajozott ügymenet biztosításában játszanak szerepet.

A nyilvánosságra került felvétel szerint Patek Gábor, Szaniszló Sándor DK-s polgármester, a helyi alpolgármester, valamint a kerületi vagyonkezelő vezetője számára egy negyvenhat és egy nyolcvanhat lakásos ingatlanból osztottak vissza számukra nyolc lakást.

Patek Gábor neve azon az Anonymous által közzétett hangfelvételen is elhangzik, amelyen Fischer László és egy ismeretlen férfi különböző folyamatban lévő ügyletekről beszél. Mint kiderült, kokainbizniszből származó pénzből finanszírozhatják a III. kerületben induló Szabó Tímea kampányát. A hanganyag szerint Marbelláról érkezik a pénz a baloldali háttéremberekhez, utanként 300-400 millió forintról van szó.

Kapcsolódó írásaink

Fidesz-győzelmet jósol a Medián

ĀA közvéleménykutató felmérése szerint a szavazókorúak 40 százaléka, a választani tudók 50 százaléka támogatja a kormánypártot