Belföld

Kispesti és óbudai balos bizniszek

Kerületi közpénzlelőhelyek mellett a magánszférában, egy társasházkezelő és ingatlanhasznosító cégben is tevékenykedik az Anonymus-videó egyik szereplője, Patek Gábor

Amolyan örökmozgó, valóságos perpetuum mobile az Anonymus-videó egyik szereplője, Patek Gábor. Kispesten a helyi gazda, Gajda Péter bizalmasa, Óbudán a DK-s Kiss László bizalmi embere, Pestszentlőrincen pedig a helyi Fiatal Baloldal volt vezetőjével bizniszel.

Kispesti és óbudai balos bizniszek

Az Anonymus által legutóbb közreadott videóban az látható, hogy két férfi készpénzt osztogat, az egyik megkérdezi,  „négy valami jött, ugye?” utána azt mondja, „ma átküldött egy hatmilliósat a …, csak vissza kell adnom a pénzt a fontos embernek”. Anonymus már meg is nevezte videójának szereplőit, ám azt még nem tudjuk, ki a fontos ember, akinek majd vissza kell adni a pénzből, mindenesetre úgy tűnik, fővárosi mintára működik a jutalékos rendszer. Egyelőre a pénzek lelőhelyeit még titok fedi, csak annyi világos, azok önkormányzatok forrásvidékén találhatók: Óbudán, Kispesten és Pestszentlőrincen.

Anonymus azt ígérte, hogy bizonyos Patek Gábor, Fischer László és Deák Róbert kerületi tevékenységével ismertet majd meg bennünket. Nos, az álarcos szerint Patek korábban a kispesti polgármester, Gajda Péter bizniszeit intézte, újabban a III. kerület simlis ügyeivel foglalkozik. Facebook-bemutatkozása szerint dolgozott az Országgyűlés képviselőházában is, minden bizonnyal a kerület kispesti országgyűlési képviselőjének, Burány Sándornak a segítőjeként, 2020 nyarán pedig – tekintve, hogy a fideszes Bús Balázs helyett az MSZP-ből a DK-ba igazoló Kiss László lett a polgármester Óbudán – az Óbuda Újság átformálásán fáradozott. Az új Óbuda Újság főszerkesztője, Prusinszki István március 14-én lemondott, a lapban a fotókat már a Kispestről igazolt Patek Andrea készítette.

„Hogy a baloldal nem ismeri a kerületet, eddig is tudtuk. Hogy a kerülettel ellentétes politikai kultúra jelent meg két éve, eddig is tudtuk. Hogy két éve lejárató gyűlöletkampányt folytathat közpénzből Szabó Tímea a politikai ellenfeleivel szemben, megszoktuk. De hogy a kerületet nem ismerő emberek a helyi nyilvánosság urai, na ez teljesen új mindannyiunknak” – írta az eset kapcsán közösségi oldalán Bús Balázs, a kerület korábbi vezetője.

Patek több lábon áll, Kispest és Óbuda közpénzlelőhelyei mellett a magánszférában is tevékenykedik, a pestszentlőrinci szocialisták egykori vezetőjével és egy harmadik társukkal egy társasházkezelő és ingatlanhasznosító cégben is ügyködik. Patek Gábor vezérigazgató-helyettes a BPT Best Zrt.-ben. Ternyák András, a másik vezérigazgató-helyettes 1999-ben a kispesti Fiatal Baloldal alapítójaként került a politikába, 2002-ben belépett a XVIII. kerületi MSZP-be, ahol szintén részt vett a Fiatal Baloldal szervezésében, majd a megalakulása után annak elnöke lett. Később, 2014-ben az MSZP polgármesterjelöltje is volt Pestszentlőrincen.

A BPT Best Zrt. egy igen érdekes vállalkozás. Vezérigazgatója Baraksó Gábor, felügyelőbizottsági elnöke Baraksó Gyuláné. Vezérigazgató-helyettesei az exszocialista urak, vagyis Patek Gábor és Ternyák András, felügyelőbizottsági tagjait pedig szintén családilag dobták össze: ők Patek-Wajand Edina és Ternyák István. Előbbi Patek felesége, utóbbi a Fiatal Baloldal volt főnökének papája. A családi összetétel a társasági jogban súlyosan aggályos.

Kapcsolódó írásaink

Már elindult a bűnbakkeresés a baloldalon

ĀHétértékelő. Nagy Ervin: Visszafelé húzza az ellenzéket Márki-Zay Péter, kifulladni látszik a gyűlöletkampányuk, Gyurcsány „kapitánya” pedig ismét árulókról beszélt