Belföld

Balos deal: polgi, alpolgi izé, kettő lakás az adó fölfele

Jól kieszelt hitelkonstrukció és túlárazás az ingatlanszerzés legjobb módja Patek Gábor szerint

Az óbudai kenőpénzszámlálás után beruházásokból kihasított lakásokról beszél a baloldali önkormányzatok háttérembere egy hangfelvételen, amelyet csütörtökön hozott nyilvánosságra Anonymus, az álarcos alak.

Balos deal: polgi, alpolgi izé, kettő lakás az adó fölfele
Gajda Péter kabinetfőnöke eldicsekedett a kenőpénzek mozgatásával
Fotó: MH/Katona László

Újabb videóval jelentkezett Anonymus, aki Óbuda után – ahol a baloldali önkormányzatok világában a kenőpénzek elszámolásáról, illetve visszaosztásáról mutatott be életképet egy gépkocsi első üléséről – ezúttal Pestszentlőrincre látogatott. Illetve nem is az álarcos alak ment oda, hanem a közvagyon kezelését Kispesten, Gajda Péter szocialista polgármester kabinetfőnökeként végző Patek Gábor, aki a most nyilvánosságra hozott hangfelvételen ismeretlen személynek ecsetelte, miként lehet „kikanyarítani” egy nyolcvanhat lakásos beruházásból négy lakást. „Ki is fizették nekünk a két lakásnak a beugróját, amit nekünk visszavásárlási opcióval kellett volna” – magyarázza Patek.

Azzal is büszkélkedett, hogy egy „zseniális csóka” ötletével kettőt maguknak szereztek meg, kettőt meg a vezetőknek adtak. „Az lett a deal, hogy ugyanúgy négy lakás, kettő az adó fölfele, ugye a vezetők fele. Polgi, alpolgi izé meg kell hagyni” – magyarázta Patek a felvételen. A polgi, vagyis a DK-s Szaniszló Sándor tegnap nem reagált a hangfelvételre, azt pedig, hogy a XVIII. kerületi alpolgármesterek közül melyik volt a kiválasztott, az a felvételből nem derült ki.

Anonymus mindenesetre jelezte, hogy a hanganyagot és más birtokába jutott dokumentumokat eljuttatja a rendőrségre. A baloldali vezetésű kerületek háttérembere Karácsony Gergelynek az előválasztáson azt is el tudta intézni, hogy az óriásplakátokért pártjának, illetve a „nem jogi személy” 99 Mozgalomnak ötvenmillió forint helyett csak ötöt kelljen kifizetnie. Kispesten a vagyongazdálkodásban segítette a szocialista Gajda Pétert, Óbudán pedig a DK-s Kiss László polgármester azt bízta rá, hogy „jó kezekbe kerüljön az Óbuda Újság”.

Patek az ismeretlen férfinak azt részletezi a felvételen, hogy egy jól kieszelt hitelkonstrukcióval és egy kis túlárazással miként lehet négy lakásra szert tenni. A baloldali háttérember azzal hencegett partnerének, hogy szerinte a XVIII. kerületi vezetők, beleértve a DK-s polgármestert, Szaniszló Sándort is, meglehetősen elégedettek a munkájával.

A Médiaworks Hírcentrum számolt be arról, hogy a XVIII. kerületi városrehabilitációs program keretében az Üllői út mentén több hektárnyi területet építenek be. Az önkormányzat három tucat fejlesztési területet kínál az ingatlanfejlesztőknek, és vállalja azt is, hogy részt vesz a tervek kidolgozásában.

A befektetők toborzásához nagy elánnal fogott hozzá a kerület, február 17-én rendezték meg a Patek Gábor által is említett Innok-konferenciát, ahol bemutatták a program részleteit. Itt megtartott beszédében Szaniszló Sándor DK-s polgármester arról számolt be, hogy a kijelölt hat és fél hektáron kétszázezer négyzetméter lakás, üzlethelyiség és különböző beruházás valósulhat meg. Az első fejlesztés alapkövét éppen a napokban tették le – Kunhalmi Ágnes MSZP-s társelnök jelenlétében – az Üllői út 323–325. szám alatti ingatlanon.

Baráti cégek

Karácsony zsarol, vagy csak politikai haszonlesésből herdálja a budapestiek pénzét? – tette fel a kérdést Facebook-oldalán a Fidesz Budapest, egyben emlékeztettek, hogy a főpolgármester 2019-ben jogszerűtlenül nem írta alá és hirdette ki a BKV szabályosan lebonyolított reklám tárgyú közbeszerzését, amelynek a nyertese a francia JCDecaux lett volna. „Emiatt közel egymilliárd forint kár érte a Fővárosi Önkormányzat közlekedési vállalatát” – emelték ki. Közben kiderült, hogy az ellenzéki előválasztási kampányban ugyanez a cég 51 millió forintos piaci ár helyett csak 5,2 millió forintot kért el 123 közterületi reklámhelyért. „Akkor most mi van, Főpolgármester úr? Kinek a „baráti” cége a JCDecaux, és miért okozott ön milliárdos bevételkiesést a BKV-nak?” – tette fel a kérdést.
(FV)

Kapcsolódó írásaink

Anonymus intelmei: fölösleges a tagadás

ĀAz álarcos alak szerint Patek Gábor a főpolgármester, Karácsony Gergely előválasztási kampányában majdnem ötvenmilliós kedvezményt intézett el, „nem teljesen szabályosan”