Belföld

Karácsony polgármestersége alatt kezdődött a korrupciógyanús parkolási üzlet

A Városháza-eladási botrány után most a zuglói korrupciógyanús ügyben nyomoz a rendőrség, és a szálak akár Karácsony Gergelyig érhetnek.

Karácsony polgármestersége alatt kezdődött a korrupciógyanús parkolási üzlet
Karácsony Gergely polgármestersége alatt kezdődött a korrupciógyanús parkolási üzlet Zuglóban
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Korábban beszámoltunk róla, hogy Karácsony Gergely zuglói polgármestersége idején indult a parkolási ügy, majd főpolgármesterré választását követően fővárosi szinten folytatódott. A Volner Párt elnöke múlt csütörtökön úgy fogalmazott, Karácsony Gergely főpolgármester a baloldali korrupció arca Magyarországon, de különösen Budapesten.

Az eddigi hírek szerint a zuglói parkolási ügyben érintett lehet még Tóth Csaba és Molnár Zsolt szocialista országgyűlési képviselő, Baja Ferenc volt miniszter és Zugló jelenlegi polgármestere, Horváth Csaba is, akinek ambíciói mindig nagyobbak voltak, mint a tényleges teljesítménye.

Láng Zsolt, a Fidesz budapesti frakcióvezetője korábban kitért rá, hogy szerint jól látszik: a baloldali cápák köröznek, és egy kerületi parkolási ügyre is rögtön ráharapnak, ha tíz-húsz-százmillió forintos kenőpénzeket remélhetnek.

A botrányos ügy azt követően robbant ki, hogy a Legfőbb Ügyészség közölte: felmerült a megalapozott gyanúja annak, hogy Tóth Csaba országgyűlési képviselő 2016-ban Horváth Csabával, a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt a Zuglóban tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére megkeresett egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereség felére tartott igényt.

Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztetését javasolja az Országgyűlés mentelmi bizottsága befolyással üzérkedés bűntette miatt – derül ki a mentelmi bizottság oldalán hétfőn közzétett határozatból. Hat igen szavazattal - egyhangúlag döntöttek így.

A mentelmi bizottság határozata várható volt, mert közvádas bűncselekményeknél mindig javasolják a mentelmi jog felfüggesztését.

Polt Péter legfőbb ügyész február 25-én indítványozta, hogy az Országgyűlés függessze fel Tóth Csaba mentelmi jogát.

Az eddig napvilágot látott információk szerint Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója negyvenmillió forintot kapott, Horváth Csaba zuglói polgármester és Tóth Csaba kerületi országgyűlési képviselő minimum 250 millió forinton osztozott, Horváth pedig még ezen felül is kért három alkalommal hárommilliót. A kenőpénzeket átadó férfi Baja Ferencnek, az MSZP egykori nagyágyújának is kitömte a zsebét harmincmillió forinttal.

Karácsony Gergely zuglói polgármestersége idején 2016-ban Fuzik Zsolt úgy nyerte el a zuglói parkolás működtetését, hogy több baloldali politikusnak is kenőpénzt fizetett. Fuzik annyira bevált a baloldali politikusok számára, hogy 2019 nyarán Molnár Zsolt szocialista képviselő is Fuzik cégének az útját egyengette egy fővárosi közbeszerzésben, amelynek tárgya a BKV informatikai rendszerének üzemeltetése volt. Baja Ferenc szocialista politikus szintén akkor került képbe, amikor Karácsonyt főpolgármesterré választották 2019-ben.

„Baja említette, hogy jóban van a főpolgármesterrel, és felhatalmazása van arra, hogy informatikai kérdésekről tárgyaljon. Említette azt is, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes támogatását élvezi, aki fontos személy, mivel arról hozhat döntéseket, hogy milyen projekteket támogassanak, és honnan vonjanak el pénzt” – fogalmazott Fuzik a nyilvánosságra került vallomásában.

Nem csupán a Fidesz lát összefüggéseket Karácsony pozícióba kerülése, és a baloldali korrupció között. Volner János független országgyűlési képviselő határozottan kijelentette: „A főpolgármester a baloldali korrupció arca Magyarországon, de különösen Budapesten. Mindenhol, ahol Karácsony Gergely vezető beosztást látott el önkormányzatoknál, a baloldali korrupció ott virágzott a legerőteljesebben.”

A zuglói parkolási ügyben zajló nyomozás eddigi adatai szerint 2016 áprilisától az év végéig 492 millió forint kár érte a „baloldali bűnszervezet” miatt a XIV. kerületet, míg a Városháza-gate miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda befolyással üzérkedés, hűtlen kezelés, csalás, hivatali visszaélés, vesztegetés és vesztegetés elfogadása gyanúja miatt nyomoz.

Kapcsolódó írásaink