Belföld

Egy rokkantnyugdíjas idős hölgy számon kérte Márki-Zayt

Utcafórumot tartott Szabó Ervin országgyűlési képviselőjelölt és Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje - hívta fel a figyelmet az OrosCafe.hu.

Egy rokkantnyugdíjas idős hölgy számon kérte Márki-Zayt
Egy kisnyugdíjas állba verte a Gyurcsány-féle baloldal miniszterelnök-jelöltjét az orosházi utcafórumon
Fotó: YouTube / OrosCafe

Márki-Zay Péter péntek délután Orosházán tartott egy gyűlést az utcán. Ezen egy kerekesszéket használó, rokkantnyugdíjas idős hölgy számon kérte a Gyurcsány-féle baloldal miniszterelnök-jelöltjét a fogyatékossággal élőket gyalázó kijelentéseiért.

Márki-Zay ezúttal is lekezelő és sértő módon reagált, valamint ezúttal sem kért elnézést.

A baloldal jelöltje gyalázkodó, sértő stílusban beszélt a fogyatékkal élő emberekről. Negatív kontextusban, sértő módon minősítette őket. Kijelentéseit több, a fogyatékossággal élő emberek érdekképviseletét ellátó szervezet is elítélte.

Márki-Zay érdemben azóta sem kért bocsánatot a gyalázkodó kijelentésért, sőt utólag nevetgélt egykori kijelentésén.

Ezt kérte számon most a rokkantnyugdíjas idős hölgy. Márki-Zay jól láthatóan ezúttal is lekezelően, gúnyosan viselkedett vele szemben és továbbra sem kért elnézést.

Objektum doboz

A Gyurcsány-féle baloldal miniszterelnök-jelöltje korábban többször sértegette a magyar embereket. Nagy valószínűséggel nincs olyan társadalmi réteg vagy csoport, melyet ne sértett volna meg valamilyen formában.

A fogyatékkal élőkkel kapcsolatban tett megjegyzését Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára is minősítette. A politikus elmondta, hogy szerinte vállalhatatlan és romboló hatású Márki-Zay kijelentése.

Hangsúlyozta: Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje a fogyatékos jelzőt, honfitársaink százezreit megbántva, pejoratívan, szitokszóként használja, és ez nem nyelvbotlás, hanem gondolatának lenyomata.

„Azonban, ami neki szitokszó, az nekünk érték, ami neki teher és gúny tárgya, az nekünk felelősség és kötelesség, olyan kötelesség, amelyhez mindenkinek hozzá kell tennie a magáét” - jelentette ki az államtitkár.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége egy petícióval is kifejezte tiltakozását, ami azután született, hogy Gyurcsány Ferenc jelöltje sértésként használta a „fogyatékos” szót.

A petíció, melyet eddig több mint 12 ezer ember írt alá virtuálisan, ide kattintva érhető el, írható alá.

Márki-Zay Péter korábban nem csak a fogyatékkal élőket sértette meg. „Aberrált”, „tudatlan”, „ostoba”, „áruló”, „fogyatékos” – ilyen és ehhez hasonló szavakkal gyalázta emberek millióit az utóbbi hónapokban, amelynek eredményeként lassan már nem marad olyan társadalmi csoport, amelyet ne bántott volna meg a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Ezzel kapcsolatban Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője is kifejtette véleményét a politikus megnyilvánulásairól.

A baloldali pártok kormányfőjelöltjének szégyene, hogy a fogyatékosság kifejezést szitokszóként, pejoratív értelemben használja - közölte a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke. Kósa Ádám szerint ebben nincs bocsánat, ez nem kimagyarázható, ezt nem lehet következmény nélkül hagyni. Márki-Zay Péternek lehetősége lett volna azóta bocsánatot kérni, de azt azóta sem tette, és a csend, a támogatóinak a csendje „beszédesebb a tegnap elhangzott szavainál is” - fűzte hozzá.

Objektum doboz

A képviselő szavaira rímel az a közös közlemény is, amelyben a fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezetek egyhangúlag elítélték Márki-Zay kijelentését, és felszólították, kérjen bocsánatot tettéért. A Gyurcsány-féle baloldal miniszterelnök-jelöltje azonban továbbra sem kér bocsánatot.

A szivárványkoalíció miniszterelnök-jelöltje szerint a legutolsó falvakban élő vidéki emberek tanulatlanok, tudatlanok. Úgy látszik Gyurcsányék hiába állítottak mellé két sajtórevizort, Márki-Zay Péter e tekintetben is elszabadult hajóágyúként viselkedik.

Márki-Zay Péter számos esetben tett sértő megjegyzéseket a vidéken élő emberekre. Az egyik botrányos kijelentése még decemberben hangzott el, amikor saját közösségi oldalán azt fejtegette, hogy a vidéki emberek tudatlanok. „Azokat a döntéseket valakinek meg kell hozni, hogy például migránsszámlálós kampány kell, hiszen hogyha a pesti, a belpesti liberálisok érzékenységét venném figyelembe, akkor ezt a választást már most elbuknánk. Ugyanúgy, ahogy 2018-ban is elbukták azok, akik nem tartották fontosnak, hogy felvilágosítsák a falusi, egyszerű tudatlan embereket is arról, ki hozza be a migránsokat. Ezt a hibát most nem fogjuk elkövetni, akkor sem, ha ez egyes ellenzékieknek nem tetszik” – jelentette ki zavaros monológjában.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója még év elején hívta fel a figyelmet arra, hogy a családokat és vállalkozásokat segítő intézkedések nem léphettek volna életbe, ha a baloldalon múlt volna, mivel ők egyik intézkedést sem támogatták.

Nem szavazták meg a parlamentben a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentességét, az idei költségvetést, a 13. havi nyugdíj visszavezetését és a családi adóvisszatérítést sem és nemet mondtak a vállalkozások számára fontos adócsökkentésekre is - tette hozzá.

A Gyurcsány-féle baloldal miniszterelnök-jelöltje tehát sem a magyar emberek mindennapjait segítő intézkedésekkel, sem a magyar emberekkel nem szimpatizál. Míg a magyar kormány elérte, hogy februárban több millió magyar ember kaphasson magasabb bért, addig Márki-Zay csupán teljes erőbedobással sértegeti a magyar embereket.

Kapcsolódó írásaink