Belföld

A február több millió magyar embernek hoz magasabb bért

A február több millió magyar embernek hoz magasabb bért, hiszen ezekben a napokban kezdődik az idei első emelt bérek kifizetése a közszférában és a versenyszférában is - hívta fel a figyelmet Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a közösségi oldalán közzétett videóban.

A február több millió magyar embernek hoz magasabb bért
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő
Fotó: Facebook / Szentkirályi Alexan

„A február több millió magyar embernek hoz magasabb bért, hiszen ezekben a napokban kezdődik az idei első emelt bérek kifizetése a közszférában és a versenyszférában is.

21 százalékkal emelkedik az ápolók és a mentőápolók bére.

20 százalékkal magasabb fizetést kapnak a szociális dolgozók, például az idős otthonokban, a bölcsődékben és a gyermekvédelmi intézményekben dolgozók.

A kulturális területen tevékenykedők is 20 százalékos béremelést kapnak.

Emelkedett a rendvédelmi dolgozók, vagyis a rendőrök, a katonák, a tűzoltók és a katasztrófavédők fizetése.

Magasabb fizetést kapnak a köznevelésben dolgozó - tehát óvodai, általános iskolai és gimnáziumi - pedagógusok is.”

Objektum doboz

„A közszférában 2010 óta zajlanak az átfogó béremelési programok, csak az idei béremelésekre 800 milliárd forintot fordítunk, és nemcsak a közszférában, a versenyszférában is ösztönözzük a béremeléseket.

A kormány újabb 750 milliárd forintos adóterhet vett le a magyar vállalkozásokról azért, hogy folytatni tudják a dolgozóik béremelését.

A minimálbér és a szakmunkás minimálbér emelése egymillió munkavállalónak hoz magasabb fizetést.

A béremelések mellett az is emeli a jövedelmet, hogy a dolgozó szülök ezekben a napokban családi-adóvisszatérítést kapnak, átlagosan 450 ezer forintot fizet nekik a kormány.

A béremelésekhez és az adócsökkentéshez szükséges több ezer milliárd forintot a kormány sikeres gazdaságpolitikája termelte ki. Rossz, elhibázott gazdaságpolitikával esély se lenne ekkora béremelésekre, adócsökkentésekre.

Április 3-án arról is szavazunk, hogy folytatjuk a béremelések és adócsökkentések politikáját vagy visszatérünk a Gyurcsány-Bajnai korszakhoz, amikor tömegével veszítették el állásukat a magyar emberek, agyonadóztatták őket és befagyasztották a béreket.

Szerintem Magyarországnak előre kell mennie, nem hátra!” - hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Objektum doboz

A bölcsődei szakdolgozókhoz is érkezik az emelt bér

Ezekben a napokban kapják meg átlagosan 20 százalékkal magasabb bérüket a bölcsődei szakdolgozók is - közölte Kovácsné Bárány Ildikó, a kisgyermekek napközbeni ellátásáért felelős miniszteri biztos.

A bölcsődei dolgozók megbecsülését folyamatosan bővülő többlépcsős béremelés segíti. A bölcsődei szakemberek bére 2010-hez képest 2021-re átlagosan két és félszeresére nőtt. A bölcsődei dolgozók megbecsülésével és a bölcsődei férőhelyek bővítésével a kisgyermekes családokat is segítjük.

A miniszteri biztos arra is kitért, hogy a kisgyermekek biztonságos és szakszerű bölcsődei ellátásáról gondoskodó, képzett, motivált és elhivatott szakemberállomány megtartása, a fiatal pályakezdők, valamint a közép és a felsőfokú végzettséggel rendelkező, tapasztalt kisgyermeknevelők bérei közötti összhang megteremtése érdekében olyan életpályát kívánnak kialakítani a bölcsődékben és a mini bölcsődékben foglalkoztatott szakdolgozók számára, amely a szakmai elhivatottság mellett biztosítja az anyagi elismerést is.

Kapcsolódó írásaink