Belföld

Petíció a fogyatékosságügy mellett

Már több ezren aláírták a CitizenGo petíciós oldalán az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége tiltakozását, ami azután született, hogy Márki-Zay Péter sértésként használta a „fogyatékos” szót.

Petíció a fogyatékosságügy mellett
A Gyurcsány-féle baloldal aktuális kapitánya, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Azóta már öt másik nagy fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezet – az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete – is állást foglalt, mi szerint a „fogyatékos” szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személy felé negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő, megalázó és súlyosan kirekesztő a fogyatékossággal élő emberek, családtagjaik és segítőik számára.

Rámutattak: évtizedek fáradságos munkáját képes lerombolni egy közszereplő, aki a fogyatékosságot ellenfelei szellemi képességeinek lekicsinylésére használja. Magyarországon fogyatékossággal élő emberek évtizedek óta küzdenek azért, hogy a társadalom megismerje és elfogadja, hogy mindannyian értékes tagjai vagyunk a közösségnek. Az átgondolatlan nyilatkozatok súlyos következményekkel járnak - fogalmaztak.

Kapcsolódó írásaink

Nem nyerő műfaj a botránypolitizálás

ĀXXI. Század intézet: „Aberrált”, „tudatlan”, „ostoba”, „áruló”, „fogyatékos” – ilyen és ehhez hasonló szavakkal gyalázta emberek millióit a Gyurcsány-féle baloldal miniszterelnök-jelöltje az utóbbi hónapokban