Belföld

Márki-Zay butának tartja a falusiakat

A szivárványkoalíció miniszterelnök-jelöltje szerint a legutolsó falvakban élő vidéki emberek tanulatlanok, tudatlanok

A falusi emberek sértegetése, tudatlannak, ostobának titulálása a baloldal miniszterelnök-jelöltje választási kampányának állandó eleme. Gyurcsányék hiába állítottak mellé két sajtórevizort, Márki-Zay Péter e tekintetben is elszabadult hajóágyúként viselkedik.

Márki-Zay butának tartja a falusiakat
A baloldal kormányfőjelöltje gyakran sértegeti a választókat, és továbbra sem tisztázza, miből telt az ötvenmilliós hirdetési összegre
Fotó: MH/Purger Tamás

Márki-Zay Péter számos esetben tett sértő megjegyzéseket a vidéken élő emberekre. Az egyik botrányos kijelentése még decemberben hangzott el, amikor saját közösségi oldalán azt fejtegette, hogy a vidéki emberek tudatlanok. „Azokat a döntéseket valakinek meg kell hozni, hogy például migránsszámlálós kampány kell, hiszen hogyha a pesti, a belpesti liberálisok érzékenységét venném figyelembe, akkor ezt a választást már most elbuknánk. Ugyanúgy, ahogy 2018-ban is elbukták azok, akik nem tartották fontosnak, hogy felvilágosítsák a falusi, egyszerű tudatlan embereket is arról, ki hozza be a migránsokat. Ezt a hibát most nem fogjuk elkövetni, akkor sem, ha ez egyes ellenzékieknek nem tetszik” – jelentette ki zavaros monológjában.

Szokásos vasárnapi videójában egy alkalommal némi képzavarral élve azt fejtegette, milyen fontos számukra, hogy „az utolsó faluban is mindenkinek kinyíljon a lámpa a fejében”. A migráció kapcsán azt mondta, a legutolsó falu legtudatlanabb emberéhez is el kell juttatni a hírt, hogy csak a Fidesz telepít be migránsokat. „Nagyon sok ostoba ember van, aki azt hiszi, hogy a Fidesz bevándorlásellenes” – ez a fajta sértegetés azóta Márki-Zay lakossági fórumainak is állandó elemévé vált.

Múlt vasárnap, amikor saját korábbi kijelentéseiből próbált kihátrálni, tagadva azt, hogy eltörölné a rezsicsökkentést – amit néphülyitésnek nevezett –, továbbá hogy sürgősségi osztályokat, szülészeteket zárna be, illetve hogy a fizetős egészségügyet támogatja, egy történettel válaszolt. Eszerint egy vidéki kocsmában is szembesítették egyik állításával, amire az egyik aktivistája úgy reagált, hogy ott helyben fizet egymilliót, ha be tudják bizonyítani, hogy ezt mondta, mire visszakoztak beszélgetőpartnerei. Márki-Zay szerint ebből az következik, hogy „még egy vidéki kocsmában is meg lehet győzni ezzel embereket”. Tehát a vidéki kocsmákba, presszókba betérő embereket vitaképtelen és buta embereknek állította be.

Objektum doboz

Márki-Zay egyébként ötvenmillió forintot költött eddig hirdetésekre, ám a vagyonnyilatkozata alapján nem világos, miből futotta erre a közösségi médiában. Korábban az is kiderült, hogy a több bűncselekménnyel gyanúsított Bige László műtrágyakirálytól is több tízmillió forintot fogadott el, ám arról nem árult el részleteket, hogy a vörösbáróként elhíresült üzletember mellett kik támogatják még a kampányát. Márki-Zay az ATV-nek mindenesetre azt állította, hogy a kampányköltéseivel az utolsó fillérig el fog számolni, sőt azt már szerdán közzé is teszi. Azt is kijelentette, hogy a kampányát részben a Mindenki Magyarországa Mozgalom fedezi, de azzal nem ő, hanem a szervezet fog elszámolni. Szerda késő délutánig Márki-Zay Péter saját Facebook oldalán nem láttunk semmilyen közzétételt az említett ötvenmillióval kapcsolatosan.

A kormánypártok szerint a baloldal ismét elvenné a családtámogatásokat, ahogy egyszer már megtette. Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciószóvivője szerdai videónyilatkozatában azt elmondta, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje „dettó ugyanazt ismételgeti, amit Gyurcsányék”. Nacsa emlékeztetett, hogy a kormánypártok támogatásával szerdán megkezdődött minden idők legnagyobb családtámogatásának, a családi adóvisszatérítésnek a kifizetése, postai kézbesítése. A dolgozó szülők akár több százezer forintot kaphatnak kézhez a következő napokban.

Kapcsolódó írásaink