Belföld

„Márki-Zay szégyene, hogy a fogyatékos kifejezést szitokszóként használja”

Márki-Zay Péternek, a baloldali pártok kormányfőjelöltjének szégyene, hogy a fogyatékosság kifejezést szitokszóként, pejoratív értelemben használja - közölte a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke kedden a Facebook-oldalán.

„Márki-Zay szégyene, hogy a fogyatékos kifejezést szitokszóként használja”
Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt
Fotó: JOHN THYS / AFP

Kósa Ádám a videóban emlékeztetett: Márki-Zay Péter a fogyatékos jelzőt pejoratív, sértő módon használta vasárnap esti élő megszólalásában. „Nagyon nehéz volt megállni, hogy első felháborodásomban ne írjak vagy nyilatkozzak valami erős dolgot, de egy politikus nem viselkedhet megfontolatlanul” - vélekedett, hozzátéve: azóta beszélt érintettekkel, siketekkel, és a fogyatékossággal élő emberek hangot adnak majd - vagy már adtak is - véleményüknek. Kiemelte: az ilyen minősítésnek nincs helye a közéletben, „nem csak a politikában, sehol!”

A képviselő szerint ebben nincs bocsánat, ez nem kimagyarázható, ezt nem lehet következmény nélkül hagyni. Márki-Zay Péternek lehetősége lett volna azóta bocsánatot kérni, de nem tette,

és a csend, a támogatóinak a csendje „beszédesebb a tegnap elhangzott szavainál is” - fűzte hozzá. „Siketként, fogyatékossággal élő személyként nagyon mélyen érint ez” - közölte Kósa Ádám, aki szerint amióta politikai pályára lépett nem találkozott még Márki-Zay Péternél vállalhatatlanabb emberrel. Hozzátette: „szégyellem, hogy ilyen politikai ellenféllel kell áprilisban szembenéznünk.”

Objektum doboz

A képviselő szavaira rímel az a közös közlemény is, amelyben a fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezetek egyhangúlag elítélték Márki-Zay kijelentését, és felszólították, kérjen bocsánatot tettéért. A Gyurcsány-féle baloldal miniszterelnök-jelöltje azonban továbbra sem kér bocsánatot.

Az autisták, mozgáskorlátozottak, siketek, nagyothallók, siketvakok, pszichoszociális értelmi fogyatékossággal élő személyeket tömörítő szervezeteink hosszú ideje küzdenek azért, hogy a közbeszédből végleg eltűnjenek a pejoratív, mindnyájuk számára sértő kifejezések - hangsúlyozták a közleményben.

Hozzátették, hogy a „fogyatékos” szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személy felé - legyen az ép vagy fogyatékossággal élő - negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő.

„Fontosnak tartjuk, hogy a közszereplők példát mutassanak a társadalom felé és tevékenységük során fel se merüljön, hogy bárkit ilyen jelzővel pejoratív módon illessenek. A zéró toleranciát várjuk el, az ilyen tett nem relativizálható, nem lehet pusztán nyelvbotlásként, elhamarkodott kijelentésként kezelni” - emelték ki, leszögezve: a sértő jelzők használatának nincs helye a közbeszédben!

A közleményben felszólítottak minden közszereplőt, politikust és véleményformálót, hogy mindig tartózkodjanak az ilyen kijelentésektől, pártállástól függetlenül.

Az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete felszólította Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa megsértett közösségtől, a fogyatékossággal élő emberektől.

Kapcsolódó írásaink

Márki-Zay Péter szerint a Fidesz támogatói fogyatékosak

ĀA Gyurcsány-féle baloldal jelöltjének sikerült ismét megsértenie magyar emberek millióit, köztük a fogyatékkal élőket is - Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége felháborodva reagált