Belföld

Márki-Zay háborúja a 13. havi nyugdíj ellen

Márki-Zay Péter, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal miniszterelnök-jelöltje több alkalommal is támadta a 13. havi nyugdíjat. Volt, amikor felelőtlen lépésnek nevezte a 13. havi nyugdíj visszaadását, máskor „veszélyesnek" minősítette. A 13. havi nyugdíjat 2009-ben vette el Gyurcsány javaslatára a Bajnai-kormány, ezért viszont Márki-Zay többször megdicsérte Bajnai Gordont. Mindeközben a kormány a novemberi nyugdíjprémium és a januári nyugdíjemelés után megkezdte a 13. havi nyugdíj kiutalását is.

Márki-Zay háborúja a 13. havi nyugdíj ellen
Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Márki-Zay szerint teljesen helyénvaló volt megszüntetni a 13. havi nyugdíjat

A Gyurcsány-féle baloldal miniszterelnök-jelöltje a DK-ban politizáló bukott televíziósnak, Kálmán Olgának fogalmazott úgy: 

Átadták a terepet az egyébként nagyon tehetséges Bajnai Gordonnak, egy kisebbségi kormánynak, hogy hozza helyre, amit ők elrontottak. [...] A fenntarthatatlan helyzetet a Bajnai-kormány kezelte, megszüntette a 13. havi nyugdíjat, elkezdte az államháztartást rendbe tenni, megszorító intézkedéseket vezettek be. [...] Közgazdászként teljesen helyénvalónak tartottam azokat az intézkedéseket, amelyeket a Bajnai-kormány bevezetett, hiszen azokat mindenképpen végre kellett hajtani.

 De nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor a baloldal jelöltje a 13. havi nyugdíjat támadta.

A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter még októberben Gyurcsánynéval beszélgetett egy online fórumon. Márki-Zay  itt úgy fogalmazott: „Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni.  Tehát tudjuk azt, hogy az előző kormány éppen abba bukott bele részben, hogy megszüntette, mondjuk, a 13. havi nyugdíjat.„ 

Objektum doboz

A beszélgetésen Márki-Zay Péter veszélyes intézkedésnek nevezte a 13. havi nyugdíjat, mint mondta, „a rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen ha egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni. De ennek iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is.” 

Márki-Zay a 13. havi nyugdíjat elvevő Bajnait dicsérte

„Nem olyan régen volt szerencsém Bajnai Gordonnal találkozni, életemben először. Elmondtam neki azokat a vágyaimat, ami az ő egy éves időszakát illették. Ami egyébként sok szempontból a legeredményesebb egyéves időszak volt Magyarországon” – ezek a mondatok a baloldal miniszterelnök-jelöltjétől, Márki-Zay Pétertől származnak , és 2021 augusztusában hangzottak el.

Objektum doboz

A vásárhelyi polgármester tovább is méltatta Bajnait:”Tehát kétségkívül óriási teljesítményt nyújtott az a kormány akkor. De nekem az volt a benyomásom, hogyha ők előrehozott választást csináltak volna 2009-ben, akkor a Fidesz egyrészt nem lett volna kétharmada. Megnyugtatott, hogy igen, lett volna már 2009-ben is, másrészt a Fidesz belebukott volna négy év alatt a rendcsinálásba, amit így a Bajnai-kormány elvégzett helyettük. Ezzel kapcsolatban is elmondta az ő verzióját, természetesen meggyőzött, megjegyzem. Tehát itt viccesen mondhatnám, hogy rehabilitáltam.”

Tehát összességében véve a magyar lakosságra nézve rendkívül negatív megszorításokat is helyeselte.

A baloldal jelöltje szerint böszmeség a 13. havi nyugdíj 

Márki-Zay Péter nem állt meg itt a sokakat segítő intézkedés szidalmazásával: „Amikor a legnagyobb munkanélküliség fenyegetett a COVID első hullámában, nem a munkavállalóknak tettek valamit, hanem bejelentették, hogy a 13. havi nyugdíjat építik vissza. Amikor a munkahelyek elvesznek, akkor a nyugdíjasoknak adok pluszjuttatást? Ez körülbelül akkora böszmeség volt, mint 5 ezres stadiont építeni Felcsúton…”

Objektum doboz

A novemberi nyugdíjprémium és a januári nyugdíjemelés után a kormány megkezdte a 13. havi nyugdíj kiutalását is. Az átutalás február 11-én történik, a postai kézbesítés pedig 9-én kezdődik. A 13. havi nyugdíj kifizetésére 371 milliárd forintot fordít a kormány, amit a gazdaság jó teljesítménye tesz lehetővé - jelentette be Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár.

Kapcsolódó írásaink