Belföld

Márki-Zay Péter példaképe Bajnai Gordon

A baloldal miniszterelnök-jelöltje úgy véli, hogy helyénvaló volt megszüntetni a 13. havi nyugdíjat, a Bajnai-kormány ideje pedig eredményes év volt

A Bajnai-kormány idejét sok szempontból a legeredményesebb egy évnek tartja Márki-Zay Péter.

Márki-Zay Péter példaképe Bajnai Gordon
A miniszterelnök-jelölt szerint óriási teljesítményt nyújtott az akkori kormány
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A 13. havi nyugdíj visszaállítása ugyanolyan felelőtlenség, mint a rezsicsökkentés – jelentette ki Márki-Zay Péter egy közelmúltban rendezett beszélgetés alkalmával. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje kifejtette: az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni és rendkívül nehéz megszüntetni.

„Az előző kormány éppen abba bukott bele részben, hogy megszüntette, mondjuk, a 13. havi nyugdíjat. (…) A rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni. De ennek iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is” – szögezte le Márki-Zay a Greenpeace és a HVG közös stúdióbeszélgetésén, amelyben Dobrev Klárával diskurált.

Gyurcsány embere egy másik alkalommal úgy fogalmazott: „Átadták a terepet az egyébként nagyon tehetséges Bajnai Gordonnak, egy kisebbségi kormánynak, hogy hozza helyre, amit ők elrontottak. (…) A fenntarthatatlan helyzetet a Bajnai-kormány kezelte, megszüntette a 13. havi nyugdíjat, elkezdte az államháztartást rendbe tenni, megszorító intézkedéseket vezettek be.” Kálmán Olga Szeretemország – Beszélgetőkönyv Márki-Zay Péterrel címmel megjelent kötetében a miniszterelnök-jelölt azt is fejtegette, hogy közgazdászként helyénvalónak tartja azokat az intézkedéseket, amelyeket a Bajnai-kormány bevezetett, mert szerinte azokat mindenképpen végre kellett hajtani.

A hódmezővásárhelyi politikus egyébként isteníti Bajnait, tavaly augusztusban úgy vélte: a Bajnai-kormány időszaka sok szempontból a legeredményesebb egyéves időszak volt Magyarországon. A baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint kétségkívül óriási teljesítményt nyújtott az a kormány.

„Nekem az volt a benyomásom, hogy ha ők előre hozott választást csináltak volna 2009-ben, akkor a Fidesznek nem lett volna kétharmada. Megnyugtatott, hogy igen, lett volna már 2009-ben is, másrészt a Fidesz belebukott volna négy év alatt a rendcsinálásba, amit így a Bajnai-kormány elvégzett helyettük” – vélekedett az ellenzéki politikus Bajnai Gordonról.

Kapcsolódó írásaink

Visszakozó kutatóintézetek

ĀA baloldal miniszterelnök-jelöltje látszólag remek példaképre talált abban a Bajnai Gordonban, aki felcsapott városházi ingatlanügynöknek, és onnan folytatná Gyurcsánnyal a rombolást, ahol abbahagyta – írta Facebook-oldalán tegnap Hollik István

Márki-Zay Péter a kudarcos Gyurcsány-korszakot hozná vissza

ĀHollik István kiemelte: „A baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint” teljesen helyénvalóak voltak a 2009-ben meghozott baloldali megszorítások, sőt, egyetértett azzal, hogy a Bajnai Gordon vezette kormány megszüntette a 13. havi nyugdíjat