Belföld

Budapesten zárult Herczegh Anita országjáró körútja

Mind a hét régióban felkeresett a koronavírus-járvány következtében árván vagy félárván maradt gyerekeket és találkozott érintett családokkal Herczegh Anita, a Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke, a köztársasági elnök felesége. Országjáró körútja csütörtökön Budapesten zárult.

Budapesten zárult Herczegh Anita országjáró körútja
Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, a Karitatív Tanács elnöke, Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, a Regőczi István Alapítvány kuratóriumának elnöke és György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára (b-j) az alapítvány országjáró körútjának záróeseményén a Magyar Vöröskereszt központjában
Fotó: MTI / Bruzák Noémi

„Az alapítvány működéséhez elengedhetetlen az együttműködés az önkormányzatokkal, a szociális területen dolgozó munkatársakkal, a karitatív szervezetekkel, illetve a kormányhivatalokkal. A körút során felvázoltuk elképzeléseinket, megosztottuk a tapasztalatokat, hogy az érintett családok segítése hatékony, célravezető legyen” - mondta Herczegh Anita a Magyar Vöröskereszt székházában tartott sajtótájékoztatón.

Kiemelte, egészen más úgy a családok életéről dönteni, megállapítani a támogatás összegét, ha egy adatlap helyett személyes benyomások, beszélgetések alapján tudnak segíteni. Hozzátette: családlátogatási körútját folytatja ezután is.

„A Regőczi Alapítvány tevékenysége csak akkor lehet sikeres, ha a partneri együttműködési kapcsolat megmarad. Mindannyiunk közös érdeke az érintett családok hatékony segítése. Az elhunyt szülőt pótolni nem tudjuk, de a támogató figyelem talán segít nekik életük folytatásában” - jegyezte meg Herczegh Anita.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az alapítvány az elmúlt nehéz időszakban a közösségi szolidaritásvállalás, a nemzeti összetartozás jelképévé vált.

„A koronavírus-járvány miatt árván vagy félárván maradt gyermekek, a családok segítése olyan cél, amellyel az állami és önkormányzati szereplők, a civil szféra képviselői, magánszemélyek természetes módon tudnak azonosulni. Az országjáró körúton arról történt egyeztetés, hogy a klasszikus szociális munkát végző munkatársak miként tudják segíteni az alapítvány munkáját” - mondta Fülöp Attila, aki a koronavírus elleni védőoltások beadatására szólított fel.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője arról beszélt, hogy sikeres a háromhetes oltási akció, amelynek keretében több mint 1,2 millió embert oltottak be, több mint egymilliót a harmadik oltással.

„A Regőczi Alapítvány országos körútjának találkozóin a szociális rendszer minden, az árvaellátásban érintett szereplője jelen volt. Ha összeadjuk tapasztalatainkat, tudásunkat, hatékonyan tudunk segíteni a Covid-árvákon ebben a nemes kezdeményezésben” - fogalmazott György István.

Koncz István, a Magyar Államkincstár társadalombiztosítási és családtámogatási igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az államkincstár idén nyártól kormányrendelet alapján adatszolgáltatást teljesít a Regőczi Alapítvány részére, emellett kéthetente az általa vezetett szakrendszerekbe beiktatott árvaellátási kérelmekről szolgáltat adatot a Miniszterelnökségen keresztül a kormányhivataloknak. Hozzátette: árvaellátást méltányossági alapon is lehet igényelni.

Herczegh Anita országjáró körútja november végi pákozdi állomásán arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány következtében árván vagy félárván maradt gyerekeket segítő Regőczi Alapítvány 2022-től szeretné kialakítani az érintettek rendszeres havi támogatását.

A Regőczi Alapítványt Áder János köztársasági elnök és felesége idén tavasszal hozta létre.

Kapcsolódó írásaink