Belföld

Elefántvadászatokra jár Bige Zalán, a vörösbáró fia

Bige László baloldali milliárdos fia, Bige Zalán apjához hasonlóan kedveli a luxust. Egyik közösségi oldalán közzétett fényképe alapján éppen egy elejtett elefánt mellett pózol. Bige Zalánban és apjában tehát a vadászat iránti szenvedélyük is közös.

Elefántvadászatokra jár Bige Zalán, a vörösbáró fia
Bige Zalán az Instagram-profilján közzétett fényképén egy elejtett elefánt mellett pózol
Fotó: Instagram/Bige Zalán

Bige László baloldali milliárdos egyik fia, az 1986-os születésű Bige Zalán az Instagram-profilján közzétett fényképe alapján egy elejtett elefánt mellett pózol. A fotó valószínűleg valamelyik egzotikus országban készülhetett, az elefántokra való luxusvadászat pedig milliókba kerülhetett - írja az Origo.

Bige Lászlónak is az egyik luxushobbija a vadászat. A baloldalt finanszírozó oligarcha Nyíregyháza környékén egy saját vadászparkot is létrehozott, ahol több száz őzet, szarvast, vaddisznót őriznek. A milliárdos az állatokra vélhetően a saját kertjében vadászik.

Bige Lászlónak az egyik luxushobbija a vadászat, Nyíregyháza környékén egy saját vadászparkot is létrehozott, ahol több száz őzet, szarvast, vaddisznót őriznek
Bige Lászlónak az egyik luxushobbija a vadászat, Nyíregyháza környékén egy saját vadászparkot is létrehozott, ahol több száz őzet, szarvast, vaddisznót őriznek
Fotó: Ripost

Bige Lászlónak a festői szépségű erdélyi Kommandón is van vadászbirtoka, rajta egy nagy, kastélyszerű épülettel. 

Objektum doboz

A vörösbáró 5 tonnás, ezüstszínű helikopterrel jár Kommandóra vadászni. Mint megírtuk, a helikopter értéke 3 milliárd forint körül lehet.

Objektum doboz

A milliárdos Bige László fiának Facebook-oldalán is látható egy régebbi fénykép, amely szintén valamelyik egzotikus országban készülhetett, egy luxusnyaraláson.

Bige Zalán László hat gazdasági társaságban szerepel tulajdonosként az Opten cégnyilvántartó rendszere szerint, és vezetőként jegyzik az édesapja által grundolt Nitrogénművek Zrt.-ben. A milliárdos fiát idén június 2-án jegyezték be tulajdonosként az egyébként 1999-ben alakult budapesti székhelyű Alma Trade Kft.-ben, amelynek fióktelepe Nyíregyházán van, tehát Bigéék családi fészkében.

A cég további tulajdonosai, Bige Dávid Tibor (1994-es születésű) és Bige Zoltán József (1978-as születésű). A társaság árbevétele 458 millió forint volt 2020-ban.

Itt érdemes megjegyezni, hogy Bige Zalán László a Nyírségi Alma Termelői Értékesítő Szövetkezet vezetője is. A másik családi cégben, a Genezis Trans Fuvarozási és Szállítmányozó Kft.-ben is tulajdonos Bige Zalán László, e társaságban is testvéreivel osztozik. A cég árbevétele 6,8 milliárd forint volt 2020-ban.

A Nyíregyházán bejegyzett NZRT-TRADE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek is résztulajdonosa Bige Zalán László. Itt testvérein kívül már édesapja, Bige László is tulajdonos. A társaság árbevétele 2020-ban közel 21,5 milliárd forint volt.

Ugyancsak családi tulajdonban van a Bige Kft., melynek Zalán is résztulajdonosa testvérei és az apjával közösen. A cég 2014-ben Bige I. Kft. néven alakult, 2016-ban vette fel a Bige Kft. nevet, árbevétele azóta nem volt.

A Bige Scutum Kft. 2021 októberében alakult, a többi társasághoz hasonlóan Nyíregyházán jegyezték be. A társaságnak ugyancsak a Bige testvérek a tulajdonosai, Bige Zalán, Zoltán és Dávid.

Ugyanezzel a tulajdonosi körrel szerepel a cégnyilvántartóban a Bige Hoplon Kft., amelynek ügyvezetője is azonos a Bige Scutum Kft.-jével. Ezt a céget szintén idén októberben hozták létre.

A Zalán résztulajdonában lévő cégek további három társaságot is tulajdonolnak. A Bige Hasso Kft.-t, a Nádudvari Agrokémiai Kft.-t és a Koronás-Szarvas Kft.-t.

Bige Zalán szerepel még a Nitrogénművek Zrt. vezetésében is, amelynek működtetésével kapcsolatban felmerül anomáliák miatt október közepén vádolták meg az édesapját.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével, továbbá hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja Bige Lászlót és öt társát.

Az ügyészség lényegében azt állítja, hogy a külföldön kötvénykibocsátással fejlesztéseihez több milliárdos forrást szerző cégtől csalárd módon vont ki forrásokat ezzel megrövidítve saját cégét és így a kötvénytulajdonosokat is. A vád alapján Bige és társai összesen 2 milliárd forinttal károsították a baloldali milliárdos vállalatát, miközben több mint 700 millió forint vesztegetési pénzt kapott a cégvezető.

A Nitrogénművek Zrt. álláspontja szerint persze a Bige László és társai ellen megfogalmazott ügyészségi megállapítások alaptalanok.

Október végén pedig 14 milliárdos büntetést kapott a Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozása, valamint a Hőgyészi Agrokémiai Kft. és a Cargill Magyarország Zrt. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. A műtrágyakartell esetében a forgalmazói árverseny visszaszorítása miatt a hazai gazdák a jogsértés időtartama alatt – a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest – magasabb árakkal szembesülhettek. Magyarán: a baloldali milliárdos megkárosította a hazai gazdákat.

A vörösbáró gátlástalanul dörgölőzik a baloldali miniszterelnök-jelölthöz, hátha megússza a rá kiszabott rekordbüntetést. 

„Márki-Zay az egyetlen, aki közel áll a szívemhez, mert ő nem egy pártot, egy csoportot, hanem az egész országot képviseli (…) ez az ország soha nem volt még olyan megosztott, és soha nem volt olyan mély erkölcsi és morális válságban, mint ma” – mondta Bige a HVG-nek.

A tizenkettedik leggazdagabb magyar, a 115,5 milliárdos vagyonnal rendelkező Bige László a Klubrádió műsorában már október elején egyértelművé tette, hogy beszáll a baloldal választási kampányába, mindenképpen támogatni fogja azt a miniszterelnök-jelöltet, aki megnyeri az ellenzéki előválasztást. Bige bírósági eljárás alatt áll vesztegetés és hűtlen kezelés vádjával. Szerinte politikai indíttatású az eljárás, ezért nyilvánvalóan abban bízik, hogy a baloldal győzelme esetén a segítség fejében eltussolják az ügyét.

Kapcsolódó írásaink